Havets egen salat. – Det fine er at tang kan vokse og gro helt på egen hånd, sier forskeren Hanne Mæhre fra NIBIO.

– Tang er supert i mat, sier forsker

Du kan hoppe ut i sjøen og plukke den selv.

Har du kjent noe kile deg langs føttene når du bader i sjøen?

Da har du kanskje tråkket i havets salat – nemlig tangen.

– Den bør finne veien til tallerkenene våre, sier forskeren Hanne Mæhre fra NIBIO.

Blæretang finnes langs hele kysten vår. en kan brukes til å lage chips.

Helt gratis

– Grunnen er at tang er supert for klimaet og bra for oss, sier Anne-Lise Viken.

Hun kurser folk i hvordan man kan plukke og lage mat med tang.

– Tang bør bli en like vanlig del av kostholdet som frukt, grønnsaker og bær.

Og så kan den plukkes fra havet helt gratis.

Tang kan brukes i taco.

Tang-taco

Tangen er full av mineraler og vitaminer.

Det vet de godt i Sør-Korea, Kina og Japan. Bare tenk på sushi.

– Der henger vi i Norge litt etter. Selv om vi har 500 ulike arter, sier Mæhre.

– Det kan brukes i taco, vårruller og supper. Steker du tang i smør, blir de sprø chips, sier Viken.

– Det er litt merkelig å spise planter vi pleier å bade ved, sier Sonja Helena Skavlan Bonnevie. – Men så spiser vi det jo på sushi, sier Irlin Reichborn-Kjennerud. De har kommet på prøvesmaking.

Chips av blæretang

Du trenger:

  • Fersk blæretang
  • Meierismør

Sånn går du fram:

  • Sank skudd av blæretang
  • Kutt blæretangen i biter. Stikk hull på store tangbobler så det ikke spruter i pannen
  • Varm opp smøret i stekepannen
  • Stek blæretangen på middels varme til den er sprø
  • Kilde: Anne-Lise Viken/Ting med Tang

Ikke for mye av det gode

Akkurat som vi er forsiktige på sopptur, må også tang plukkes med omhu. 

– Tang kan samle opp skadelige stoffer fra havet, sier Mæhre.

De kan inneholde tusen ganger mer jod enn vanlig mat. 

Det er ikke bra for oss mennesker.

– Du bør bruke årets skudd på tangen. Da slipper du unna stoffer som har samlet seg opp, sier Viken.

Mattilsynet sier at vi trenger mer forskning:

– Inntil vi har fått mer kunnskap på plass, anbefaler vi fortsatt at folk ikke spiser store mengder med tang og tare.

Anne-Lise Viken har startet selskapet Ting med Tang med mannen Bjørn Viken. De holder kurs i hvordan tang kan plukkes og brukes i mat.

Sank fra vannet

– Hva skal til for at vi kan plukke det selv?

–  Det må strømme nytt og friskt vann der du plukker, sier Mæhre.

Det beste er å sanke fra vannet, ikke av det som ligger tørt på stranda. 

– Bruker du en kniv eller saks, får festet stå igjen. 

Da hjelper du dem på vei når de gror ut på nytt.

Tangen må skylles godt i sjøvannet før du tar den med deg.

Gode arter til mat er vanlig fjærehinne, søl, grisetangdokke og havsalat.

Mindre kupromp

– Det fine er at tang kan vokse og gro helt uten vår hjelp, sier Mæhre.

Vi slipper å bruke ferskvann, gjødsel, sprøytemidler og matjord.

– Når vi slipper det, sparer det klimaet vårt, sier Mæhre.

Tangen klarer seg helt selv der nede i vannet.

Forskere mener at tangen er spennende og bra for framtiden.

Det er grunnen til at Forskningsrådet har gitt penger til tang- og tareforskning.

Forskere på NMBU i Ås gir kuene fôr med tang i. 

Det skal gjøre kupromp og -rap mer klimavennlig.

Powered by Labrador CMS