Delta i forskning.nos kronikkonkurranse!

Er du 40 år eller yngre? Har du skrivekløe og lyst til å bidra til en kunnskapsbasert samfunnsutvikling? Forskning.no inviterer til stor, premiert kronikkonkurranse. 

Temaet for konkurransen er: Hvordan redde tilliten til kunnskap og forskning?

Verden står overfor store og komplekse utfordringer. Skal vi løse dem, må veivalgene vi tar fremover være kunnskapsbaserte. Samtidig er tilliten til kunnskapen og institusjonene som fremskaffer, forvalter og formidler den, under kraftig press. 

Nordmenn er på klimaskeptikertoppen internasjonalt, og FN peker på at skepsisen til vitenskap og teknologi øker verden over. 

Mange forskere forteller om et debattklima som gjør at de kvier seg for å delta i samfunnsdebatten. Mediene beskyldes for å dekke nyhetene både skjevt og ukorrekt, og det blir stadig lettere å kun forholde seg til alternative fakta og falske nyheter som bekrefter det du ønsker å tro. 

I 2024 skal nesten en milliard mennesker over hele verden til valgurnene, midt i en storm av desinformasjon, som politikere selv er med på å skape. Hvordan kan vi motvirke at forskning og kunnskap blir ofre for en stadig mer polarisert og politisert drakamp hvor det er viktigere å vinne makta enn å finne fakta?

 • Ved å invitere unge akademikere og andre engasjerte medlemmer av kunnskapssamfunnet til denne kronikkonkurransen ønsker vi å oppnå to ting: For det første å løfte frem de nye stemmene som skal opplyse oss i fremtiden. For det andre å få nye tanker og perspektiver på hvordan vi kan redde tilliten til forskning og sikre en kunnskapsbasert samfunnsdebatt.
 • Vi ønsker mange ulike perspektiver velkommen, enten de handler om hvordan forskning produseres og finansieres, om driverne bak den økende mistilliten til forskeres, medias og politikeres håndtering av kunnskap, om mulige tiltak for å sikre et mer konstruktivt debattklima – eller noe helt annet du mener er relevant for temaet.
 • Kronikkkonkurransen gjennomføres i samarbeid med molekylærbiolog og vinner av Naturviterprisen 2023, Sigrid Bratlie. Bratlie stiller prispenger fra Naturviterprisen til disposisjon for konkurransen.

  Praktisk informasjon

  Send oss ditt bidrag innen fredag 8. mars 2024 til debattredaktør i Forskning.no, Frithjof Fjeldstad: frithjof@forskning.no. Merk e-posten med «kronikkonkurranse»

  Har du spørsmål, send til samme e-post eller ring 480 98 388.

 • Sjanger: Kronikk
 • Språk: bokmål/nynorsk
 • Lengde: 6000 tegn inkludert mellomrom og mellomtitler
 • 1. premie: 10 000 kroner
 • 2. og 3. premie: 2000 kroner
 • Du må være 40 år eller yngre

Vinneren kunngjøres i eget arrangement 25. april i Domus Bibliotheca, Universitetsplassen i Oslo. Arrangementet starter klokken 18 og er gratis og åpent for alle. Mer informasjon kommer. 

Om juryen

Vi har invitert en ekstern jury til å vurdere kronikkene i konkurransen. I juryen sitter:

 • Camilla Stoltenberg: Lege, forsker, professor.  Tidligere direktør i Folkehelseinstituttet. Nå konserndirektør i Norwegian Research Centre (NORCE).
 • Anne Sverdrup-Thygeson: Biolog, forsker, forfatter. Professor i bevaringsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Sverdrup-Thygeson mottok Forskningsrådets formidlingspris i 2020 og Akademikerprisen 2023.
 • Knut Olav Åmås: Direktør i Stiftelsen Fritt ord siden 2014. Tidligere har han vært kultur- og debattredaktør i Aftenposten, med ansvar også for forskning, redaktør i Samtiden og redaktør i Universitetsforlaget. Han har også erfaring som statssekretær i Kulturdepartementet. Åmås har gitt ut 20 bøker og er styreleder i Store norske leksikon.  
 • Cathrine Holst: Professor i vitenskapsteori ved Universitetet i Oslo. Forsker på ekspertkunnskapens rolle i demokratier og forholdet mellom vitenskap og politikk. Hun er leder for forskergruppen «Vitenskap og demokrati» og sitter i styret for Det Norske Videnskaps-Akademi.
 • Ishita Barua: Lege med doktorgrad i kunstig intelligens i medisin. Hun er en prisbelønnet AI-forsker og har vært gjesteforsker ved Harvard Medical School. Hun er også kåret til en av Norges 50 fremste Tech-kvinner. Ishita Barua er forfatter av boken Kunstig intelligens redder liv. 
 • Feroz Mehmood Shah: Førstelektor i filosofi ved Universitetet i Oslo og leder av Akademiet for yngre forskere.

Om Sigrid Bratlie

 • Sigrid Bratlie er en aktiv formidler og samfunnsdebattant som jobber i skjæringspunktet mellom forskning, fagformidling og politikk på feltet bioteknologi. 
 • Hun er strategisk rådgiver i Kreftforeningen (medisinsk bioteknologi), prosjektleder i NCE Heidner Biocluster (genteknologi i bioøkonomi og matproduksjon) og seniorrådgiver i Senter for langsiktig politikk (syntetisk biologi). 
 • I 2023 mottok hun Naturviterprisen for sitt arbeid med å spre kunnskap og skape debatt om bioteknologi. Hun donerer prisen på 50.000 kroner i sin helhet til ulike tiltak for å løfte vitenskapens plass i samfunnsdebatten og å hjelpe frem nye stemmer som ønsker å delta der.
 • (Foto: Jorunn Valle Nilsen)

Powered by Labrador CMS