Veien til bedre helse gjennom mindre mat og mer trening er en blindvei, men det er ikke særlig populært å si, skriver Gro Rugseth.
Veien til bedre helse gjennom mindre mat og mer trening er en blindvei, men det er ikke særlig populært å si, skriver Gro Rugseth.

Det er lov å slå fast at overvekt og fedme kan være helseskadelig, men er det lurt?

DEBATT: Sammenhengen mellom overvekt og sykdom er så svak at ekspertene ikke anbefaler vektreduksjon.

I tilsvaret til min kronikk om 16 ukers helvete på TVNorge, og under overskriften «Vrient å kose seg til bedre helse», mener kommunikasjonsdirektør i Discovery Hanne McBride at det må være lov å slå fast at overvekt og fedme kan være svært helseskadelig.

Vanlig

Jada, selvsagt er det lov. Det er til og med svært vanlig.

Overvekt og fedme blir nesten aldri snakket om som noe annet. Men det blir ikke mer sant av den grunn. Påstanden er i beste fall grovt unøyaktig.

Kick-start eller ei, store doser trening og små doser mat er ikke veien å gå.

Alvorlig fedme er assosiert med annen sykdom, men når det gjelder overvekt er assosiasjonen særdeles svak. Så svak at medisinske eksperter ikke anbefaler vektreduksjon.

Uvanlig

McBride mener også det er lov å være uenig om veien til målet om varig livsstilsendring. Igjen må jeg si meg enig. Det er lov. Men det er ikke særlig vanlig.

Det vanlige er at alle er enige. Om at veien til bedre helse går gjennom mindre mat og mer trening. At det er en blindvei, er ikke særlig populært å si.

Men sannheten er at svært få kommer til mål. Kick-start eller ei, store doser trening og små doser mat er ikke veien å gå.

Evig vektkarusell

Millioner av mennesker verden over prøver akkurat det, hvert år. Mange av dem er barn, godt under tenårene første gang de forsøker. Altfor mange ender i en evig svingende vektkarusell, med et forstyrret forhold til kropp og helse, vekt og mat.

Dette alvoret har TVNorge gjort til underholdning. Det er lov. Og ifølge McBride inspirerer det mange. Men det har lite å gjøre med godt helsearbeid.


LES OGSÅ:

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?

Powered by Labrador CMS