Kvinnelige fotballspillere på øverste nivå i Norge kan sjelden leve av idretten. Sammen med at klubber har betydelig færre ressurser enn i herrenes Eliteserie, kan dette føre til at utøverne ikke får den oppfølgingen og informasjonen som er nødvendig for å optimalisere kostholdet sitt, skriver kronikkforfatterne.
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Kvinnelige fotballspillere spiser ikke nok karbohydrater
KRONIKK: Mange kvinnelige fotballspillere på toppnivå må spise mer for å kunne prestere på sitt beste under kamp og på trening.
Dette var
konklusjonen i vår nylig publiserte studie utført ved UiT Norges arktiske
universitet. Her undersøkte vi energiforbruk og -inntak
blant kvinnelige elitespillere, noe som tidligere ikke har blitt gjort i stor skala.
Hele 60 fotballspillere fra de to øverste nivåene i Norge var med i studien,
inkludert flere spillere med erfaring fra landslag og ungdomslandslag.
Lav tilgang på
energi
Flere av spillerne i
studien hadde lav tilgang på energi, noe som medfører at kroppen må prioritere
hva den skal bruke den tilgjengelige energien på. Det som kroppen da
nedprioriterer kan føre til blant annet bortfall av menstruasjon, nedsatt forbrenning
og redusert beintetthet.
Når flere av disse endringene skjer, kalles det for relativ
energimangel (RED-S: relative energy dificiency in sport). Tidligere forskning
på dette finnes, men altså ikke blant kvinnelige fotballspillere.
Forskning på kvinner utgjør godt under 10 prosent av all idrettsforskning, noe som begrenser vår forståelse av blant annet prestasjon, helse og psykososiale faktorer.
Sammenlignet med
typiske utholdenhetsidretter som løping eller sykling, viste studien at
fotballspillere har et moderat energiforbruk.
Når energiforbruket blir høyt, øker risikoen for lavere tilgjengelig på energi og man vil måtte innta mer mat
for å unngå dette.
Det å spise mer mat kan for mange være utfordrende, og
lengre perioder med lav tilgang på energi øker risikoen for utvikling av RED-S.
Siden det totale energiforbruket var moderat kan det forklare hvorfor
fotballspillerne, til tross for lav energitilgang, ikke får like mange
kroppslige plager som vi kan se i andre idretter.
Spiser ikke nok karbohydrater
En nylig publisert
studie på profesjonelle kvinnelige fotballspillere i England viste at spillerne
spiser for lite, dels grunnet negativ påvirkning av kroppsideal via på sosiale
media, og at spesielt inntak av karbrohydrater ble
kuttet ut i frykt for å legge på seg.
Karbohydrater er en
viktig energikilde og da særlig i forbindelse med trening på høy intensitet.
Hvis kroppen ikke får tilstrekkelig med karbohydrater når treningsbelastningen
er høy, reduserer det evnen til å yte maksimalt.
Det vil også kunne påvirke
andre viktige systemer i kroppen siden redusert tilgjengelighet av karbohydrater
er særlig tett knyttet til beinhelse og hormonell funksjon hos idrettsutøvere.
Studien vår bekrefter
langt på vei dette da flertallet av spillerne som ble undersøkt hadde et
karbohydratinntak godt under det nivået nåværende retningslinjene anbefaler.
Dette kan bli problematisk fordi spillerne rett og slett presterer dårligere,
fysisk sett, noe som også vil kunne påvirke lagets samlede prestasjon. Det vil
over tid også kunne påvirke helsen negativt.
Sett i lys av funnene hos engelske
fotballspillere rundt holdninger til karbohydrater, er det urovekkende at vi nå
finner en så stor andel av norske spillere som heller ikke inntar tilstrekkelige
mengder karbohydrater.
Toppidrettsutøvere
påvirkes av diskursen i samfunnet
Det har de siste
årene kommet historier om utøvere på toppnivå som sliter med spiseforstyrrelser
gjennom et økt fokus på vekt i idretten, blant annet i Dagbladets artikkelserie
«En syk skinasjon».
Vår studie
viste at bare halvparten av spillerne rapporterte at de bevisst økte
matinntaket I forbindelse med kamp og ekstra hard trening, noe som er
oppsiktsvekkende.
Når man snakker om vektnedgang, er det ofte karbohydrater som
får størst oppmerksomhet, ikke minst fordi karbohydrater har blitt sett på som en «versting» når det kommer til
vekt og vektregulering.
Det finnes ingen entydig
evidens for at karbohydrater fører til større vektoppgang eller økning i
fettmasse, sammenlignet med inntak av andre næringsstoffer som fett og protein.
Likevel er det en oppfatning blant mange i samfunnet om at karbohydrater fører
til vektoppgang og at man derfor må redusere inntaket av dette.
Dietter som «low
carb high fat» hvor karbohydratinntaket reduseres og erstattes med fett har
derfor økt i popularitet. For folk flest er slike dietter uproblematiske, men
slik er det ikke for toppidrettsutøvere, der det stilles helt andre krav til
inntak av mat. Studien vår anbefaler derfor at kvinnelige fotballspillere
spesifikt bør øke karbohydratinntaket sitt, både for å bedre presetasjon og
ivareta egen helse.
Kvinnelige
fotballspillere på øverste nivå i Norge kan sjelden leve av idretten. Derfor må
de ofte spe på med studielån eller inntekter fra vanlig jobb ved siden av
toppidrettssatsingen. Sammen med at klubber har betydelig færre ressurser enn i
herrenes Eliteserie, kan dette føre til at utøverne ikke får den oppfølgingen
og informasjonen som er nødvendig for å optimalisere kostholdet sitt. Dette kan altså gå utover prestasjonen, og i siste
instans helsen til utøverne.
Kvinner er en
minoritet i forskning
Female Footbal
Resarch Center (FFRC) ble opprettet i 2019 og er finansiert av UiT og Tromsø Forskningsstifltelse.
Målet med senteret er å utvikle kunnskap rundt kvinnelige fotballspillere på
alt fra ernæring til klubb og organisasjonsdrift.
Forskning på kvinner utgjør
godt under 10 prosent av all idrettsforskning, noe som begrenser vår forståelse
av blant annet prestasjon, helse og psykososiale faktorer. Det fremheves i den
nylig publiserte rapporten fra kvinnehelseutvalget og FFRC har som formål å
bidra til å endre dagens situasjon.
Referanser:
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?