Her er de best leste kronikkene og populærvitenskapelige artiklene på forskning.nos debattside Forskersonen fra 2023.

Dette er de ti mest leste artiklene  på Forskersonen i 2023

Fermenterte grønnsaker er lovende medisin, de kreative fagene bør ut av skolen – og hvor mye kjøtt bør du egentlig spise? Dette og mye mer kunne vi lese om på Forskersonen i fjor.

Godt nytt år! 

Forskning.no sine lesere har stor appetitt for debatt og populærvitenskap. Det viser tallene for Forskersonen 2023. Forskersonen er forskning.nos side for debatt og populærvitenskap. Her bidrar forskere og andre fagpersoner med sin innsikt og kunnskap til samfunnsdebatten eller forteller om sine funn og oppdagelser i popularisert form.

Forskersonen kan telle rundt hundre tusen sidevisninger per måned i året som gikk. Det inspirerer, og vi ser frem til et nytt og innholdsrikt år med debatt og populærvitenskap. Og her er en oppsummering av fjorårets best leste tekster:

1. Kan irritabel tarm behandles med fermenterte grønnsaker?

«Tarmen og dens bakterieflora står sentralt i helse og sykdom. Det er nå på tide at medisinen anerkjenner matens potensiale», skrev en lektor i ernæring og helsefag.

 2. De kreative fag er døde. Lenge leve kreativiteten!

Bør vi slutte å kalle noen fag kreative, mens andre ikke er det? Det mener i hvert fall to vitenskapelig ansatte ved NLA Høgskolen i denne godt leste kronikken.  

3.  Årets gjenganger,  om urinsyregikt!

Dette er åpenbart et tema som fenger leserne. Om det er fordi ordet urinsyregikt er et fascinerende ord i seg selv, eller at det finnes en behandling for denne smertefulle lidelsen, vet vi fortsatt ikke – men tipper både òg. 

 4. De nye nordiske kostholdsrådene - debatten som  virkelig tok fyr

Forskersonen fikk en merkbar oppsving i lesertrafikk og innsendte bidrag da anbefalingene for nye nordiske kostråd ble presentert på vårparten. Her er et av innleggene som slapp gjennom nåløyet for publisering. Om et næringsstoff som vekket lesernes interesse: kolin. 

5. Hvor mye protein bør du spise?

«Påstanden om proteinmangel i norsk mat og at det bidrar til overspising eller norsk «fedmeepidemi» er nonsens», skrev legen Tanja Kalchenko. 

6. Hvor mye kjøtt bør du spise?

Det er ingen tvil om at debatter om ernæring er en favoritt på Forskersonen, og når kjøtt kommer på menyen koker det godt. 

7. Flere kontroverser om nordiske kostråd

Et medlem i komiteen for de nye nordiske kostrådene valgte å trekke seg under prosessen. «Jeg var involvert i arbeidet med grunnlagsartikkelen om mat og miljømessig bærekraft i et nordisk perspektiv, men valgte å trekke meg et stykke ut i prosessen, siden jeg ikke mente det var mulig å få artikkelen opp på et vitenskapelig nivå som jeg kunne stå inne for», skrev han i sin begrunnelse på Forskersonen. 

8.  Et siste bidrag til åpenhet om seksuell helse

Nestor innen sexologi, Bente Træen, skrev et modig innlegg om hennes erfaringer fra da hun lå på sykehus etter behandling for kreft. Hun mener helsepersonell må bli bedre på å initiere samtaler om seksualitet og ikke legge ansvaret for dette over på pasientene. Bente Træen var fast spaltist på Forskersonen og hadde mange lesere. Dette ble hennes siste bidrag. Hun døde brått etter hjerneblødning i april, 64 år gammel. Hun er dypt savnet.  

9. Hva er galt med norsk skole?

Debatter om problemene i norsk skole og pedagogikk er noe som interesserer våre lesere, og som vi får inn mange innlegg om. I et engasjert innlegg skrev lærer Morten Brattbakk at «Lærerutdanningene lærer bort en pedagogikk som favoriserer elever fra høyere sosiale lag».

10. Og hva er egentlig ultraprosessert mat? 

«Mateksperter bør hjelpe publikum med å gjøre sunne valg og ikke forvirre eller skape myter ved å bruke begrepet ultraprosessert mat», skrev legen Tanja Kalchenko i sitt andre bidrag på Forskersonens toppliste for 2023. 

«Boblere» som ikke nådde helt opp

Det er vel og bra med lister, men hvorfor stoppe på ti? Her byr vi på fem tekster til som vi har hatt stor glede av å lese selv - og som vi tror du også vil finne lesverdige. God fornøyelse! 

11. Klimaet er ikke det største klimaproblemet

12. Forsker pedagogene i akademia først og fremst for seg selv?

13. Nye EU-regler vil få store konsekvenser for nordmenns klær

14. De nye nordiske kostrådene lider av nutrisjonisme

15. Slik vet du om du har funnet ekte gull

Powered by Labrador CMS