Norske undersøkelser viser at fullkorn og grønnsaker bidrar med hele 60 prosent av jernet vi nordmenn får i oss, skriver innleggsforfatterne.Gorm Kallestad
Vil barn få nok jern om de hovedsakelig spiser plantebasert?
DEBATT: Det er for lengst slått fast at selv et helt kjøttfritt kosthold, kan gi mer enn nok jern for alle, inkludert barn og ungdom.
TanjaKalchenkolege, PAN Norge (tidl. Helsepersonell for plantebasert kosthold - HePla.no)
NinaJohansenNina Johansen, master i samfunnsernæring, Physicians Association for Nutrition (PAN) - Norge
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Vil barn og unge få nok jern om de hovedsakelig
spiser plantebasert, slik de nye kostrådene anbefaler? Sjekker vi den offentlige matvaretabellen.no ser vi at det er fullkornsprodukter som topper
listen over de beste jernkildene.
Norske
undersøkelser Ungkost og Norkost 3 viser også at per i dag er det fullkorn og grønnsaker som bidrar med
hele 60 prosent av jernet nordmenn vi får i seg. Dette til tross for at vi spiser for
lite av både fullkorn og grønt.
Martin
Frank Strand, Jo Bruusgaard og Per
Morten Fredriksen er nemlig bekymret: «Når
helsemyndighetene anbefaler å redusere kjøttinntaket, er det uklart hvordan befolkningen
skal få i seg nok jern», skrev de nylig i en kronikk på forskersonen.no.
Enkelt å
få nok jern for alle – også uten kjøtt
Når de nye
kostrådene anbefaler en god del kjøttreduksjon, er dette uproblematisk. Det er
for lengst slått fast at selv et
helt kjøttfritt kosthold, kan gi mer enn nok jern for alle, inkludert barn og
ungdom.
En studie fra 2022, som inkluderte omtrent 9.000 barn i alderen
mellom 6 måneder og 8 år, fant at barn som ikke spiste kjøtt får i seg like mye
næring, inkludert jern, som de som spiser kjøtt. De hadde også i gjennomsnitt
samme høyde og kroppsmasseindeks (BMI). Denne studien fikk mye oppmerksomhet
og er blant annet omtalt her av NRK
Også en
norsk studie som undersøkte blodverdier hos norske vegetarianere og
veganere, bekrefter at personer som ikke spiser kjøtt, ikke er mer utsatt for
jernmangel enn andre.
Annonse
Havre slår elgkjøtt, og potet matcher svinefilet
på jerninnhold
En vanlig misforståelse er at alt kjøtt er rikt på
jern. Sannheten er at kun fåtall kjøttvarianter, som vilt og innmat, gir mye jern. Av
vanlige kjøtt-produkter er det kjøttdeig av storfe som gir mest jern. Men for
å dekke dagsbehovet for jern med storfekjøtt alene (15 milligram jern for kvinner), må man
spise en halv kilo kjøttdeig per dag!
Svin, som er
det mest populære røde kjøttet i Norge, og kylling inneholder lite jern.
Samtidig er disse, samt pølser og salami, kyllingpålegg og kokt skinke,
populære matvarer blant barna og er ofte på menyen i barnehager og skoler,
både til lunsj og i forbindelse med arrangementer.
Et søk på
Matvaretabellen.no viser følgende:
· Et barn må
spise 12 skiver kokt skinke for å få i seg samme mengde jern som i én grov
brødskive (50 gram vanlig grovbrød gir 0,8 gram jern).
· En
kjøttpølse (type chorizo eller grillpølse) på 60 gram gir mindre jern enn en
middelsstor potet eller én skive grovbrød.
· 100 gram
kokte grønne linser gir mer jern enn 100 gram tilberedt svinekjøtt og over to
ganger mer jern enn kylling.
· 100 gram
havregryn (4,7 milligram) gir mer jern enn 100 gram elgstek (3,3 milligram jern).
Annonse
· Og hva med
leverpostei, som er mer jernrik enn kjøttet? Èn porsjonstørrelse til brødskiven
kan gi mindre jern (1,1 milligram) enn selve brødskiven den er smurt på (en skive
ekstra grovt brød gir 1,4 milligram jern).
Men selv om innmat
som lever inneholder mye jern, så skriver Mattilsynet: «Barn under 10 år bør ikke spise lever som
middagsmat – ungdom og voksne bør begrense inntaket fra vilt og sau.»
Dette på grunn av det høye innholdet av tungmetaller.
Ikke nødvendigvis bedre jernopptak fra kjøtt enn
fra plantekost
Selv om kroppen
teoretisk sett absorberer jern fra kjøtt bedre enn jern fra korn, er ikke all
jern i kjøtt like lett tilgjengelig. For eksempel, i svinekjøtt er kun 60 prosent av jernet lett
opptakelig. Varmebehandling kan
også redusere mengden av lett-tilgjengelig jern i kjøtt, med opptil
43 prosent i kyllingkjøtt.
Samtidig kan man øke jernopptaket fra korn og belgvekster
betraktelig ved å spise det sammen med matvarer rike på vitamin C og fruktsyrer.
Tenk litt frukt eller bær i frokostblandingen/havregrøten, paprika og brokkoli
i linsesuppa, eller en kiwi til mellommåltidet.
Ungkost 3 viser at norske
fireåringer i gjennomsnitt spiser mer kjøtt per uke enn det som anbefales for
en voksen mann i de nordiske kostrådene. Samtidig viser undersøkelser at i en barnehageavdeling med 18 barn er det
kun 2 av barna som spiser nok frukt og grønt.
Å få jern fra plantekost er sunnest
I stedet for å fortsette med det helseskadelig høye inntaket
av kjøtt på grunn av frykt for jernmangel, bør vi heller fokusere på mer
fullkorn, grønnsaker, belgfrukter og nøtter i kostholdet vårt. Det vi i Norge spiser for lite av. De har et
stort potensial – både for helsen og jernstatusen vår!
Annonse
Det er på høy
tid å legge denne utdaterte myten om kjøtt og jernmangel død!
· Haider LM, Schwingshackl
L, Hoffmann G, Ekmekcioglu C. The effect of vegetarian diets on iron status in
adults: A systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 May
24;58(8):1359-1374. doi: 10.1080/10408398.2016.1259210. Epub 2017 Jul 5. PMID:
27880062.
· Henjum et al (2021)Iron Status of Vegans, Vegetarians and Pescatarians
in Norway. Biomolecules. 2021 Mar
18;11(3):454. doi: 10.3390/biom11030454. PMID: 33803700; PMCID:
PMC8003004.
· Norsk legemiddelhåndbok:
Jernmangelanemi. https://www.legemiddelhandboka.no/T4.1.1/Jernmangelanemi
· Sobiecki JG, Appleby PN,
Bradbury KE, Key TJ. High compliance with dietary recommendations in a cohort
of meat eaters, fish eaters, vegetarians, and vegans: results from the European
Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Oxford study. Nutr Res.
2016 May;36(5):464-77. doi: 10.1016/j.nutres.2015.12.016. Epub 2016 Jan 6.
PMID: 27101764; PMCID: PMC4844163.
· Melina V, Craig W, Levin S. Position
of the Academy of Nutrition and Dietetics: vegetarian diets. J Acad Nutr Diet.
2016;116:1970-1980
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?