Ubehandlet og underbehandlet smerte ved operasjoner og ved akutt sykdom/skade er en katastrofe for den enkelte pasient og et samfunnsøkonomisk problem, ifølge overlege Tor Thomas Vatsgar.

Opioider mot akutt sterk smerte er trygt og helt nødvendig

DEBATT: Smerte de første dagene etter operasjoner er i mange tilfeller underbehandlet, både hos barn og voksne – også i Norge, skriver innleggsforfatteren.

Publisert

Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I artikkelen «Hjerneforsker advarer mot ukritisk bruk av smertestillende opioider» insinuerer Siri Leknes at 50 000 nordmenn vil få et avhengighetsproblem etter operasjoner. Jeg kan ikke se at det finnes belegg for denne påstanden.

Opioidmisbruk og –avhengighet starter ofte med at legen forskriver opioider mot akutt smerte, ifølge Kolodny og Bohler som det vises til. Men en titt på kilden her viser at dette gjelder rygg- og nakkesmerter, hodepine og leddsmerter. Det er noe helt annet enn postoperative smerter. 

Forskningsfunnene kan ikke overføres til denne pasientgruppen. Postoperative smerter vil i mange tilfeller være mer intense og av kortere varighet (typisk 3 til 7 dager).

Hvorfor er dette viktig? Fordi opioider er helt nødvendige legemidler i behandlingen av akutt sterk smerte, inkludert postoperativ smerte. Smerte de første dagene etter operasjoner er i mange tilfeller underbehandlet, både hos barn og voksne – også i Norge

Opioider har en sentral rolle både ved korttidsbruk – og langtidsbruk som ved kreft og lindring.

Risikoen for avhengighet etter kort tids opioidbruk postoperativt er svært lav. Det er veldig uheldig hvis påstandene til Leknes fører til vegring og frykt for opioider hos pasienter, pårørende og helsepersonell.

Ubehandlet og underbehandlet smerte ved operasjoner og ved akutt sykdom/skade har mange uheldige konsekvenser. Eksempler på dette er: økt sykelighet og dødelighet, økt smerteopplevelse ved senere akutte episoder eller operasjoner, kronisk postoperativ smerte, forsinket utskrivelse fra sykehus og forsinket rehabilitering. Altså både en katastrofe for den enkelte pasient og et samfunnsøkonomisk problem.

«Ibux og Paracet gjør ofte samme nytten» som opioider, hevdes det. Man viser her til en studie som ser på forskjellige skader i muskel, skjelett og bindevev, som: forstuinger, muskelstrekk, kontusjoner («blåmerker») og brudd som ikke trenger operasjon. Det er helt feil å bruke denne forskningen til å påstå at ibuprofen og paracetamol alene lindrer sterke smerter etter operasjoner eller ulykker. 

Faktum er: Opioider er helt nødvendig for å lindre sterke smerter i forbindelse med operasjoner, akutt sykdom og skade. Vi kombinerer opioidene med andre stoffer som paracetamol, ibuprofen (eller tilsvarende, såkalte NSAIDs), klonidin, lokal- og regionalbedøvelse – og ikke-medikamentelle tiltak. En slik multimodal tilnærming gir barn og voksne god smertelindring med færrest mulige bivirkninger.

 

Opioider er god og trygg smertebehandling når de brukes riktig. En kunnskapsbasert tilnærming er essensielt. Opioider har en sentral rolle både ved korttidsbruk som omtalt her – og langtidsbruk som ved kreft og palliasjon (lindring).

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS