Når man undersøker fisk utsatt for oljeforurensning, oppdager man at de samme tjærestoffene som finnes hos mennesker påvirket av tobakksrøyk, også finnes i fisken. Hyse er en av artene hvor det er observert oljeforurensning.(Foto: Erling Svensen)
Røykere og fisken i Nordsjøen har noe til felles
POPULÆRVITENSKAP: De samme giftstoffene som røykere får i seg fra tobakk, finnes også i fisk utsatt for oljeforurensning.
Charlotte LangelandNakkenDoktorgradsstipendiat og kjemiker ved Universitetet i Bergen
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Både mennesker og fisk utsettes for skadelige tjærestoffer,
såkalte polysykliske aromatiske hydrokarboner.
Mennesker kan få i seg tjærestoffer på mange ulike måter i
løpet av livet. Stoffene kommer fra ufullstendig forbrenning av organisk
materiale, som ved bålbrenning, eksos og tobakksrøyk. Røykere er derfor
spesielt utsatte. I tillegg er forurenset luft fra industri og trafikk viktige
kilder. I Nordsjøen introduseres de hovedsakelig fra olje- og gassproduksjon.
Hvor blir de av?
Når tjærestoff introduseres til mennesker eller fisk,
startes det umiddelbart prosesser for å gjøre dem mindre giftig. Det er
vanskelig å måle hvor mye tjærestoffer man blir utsatt for ettersom de drastisk
endrer utseende når de tas opp i kroppen. Det kan virke som om at de bare
forsvinner, men i virkeligheten blir de forvandlet til nye typer stoffer. De
ser ikke lenger ut eller oppfører seg på samme måte som tidligere.
Forbindelsene som i utgangspunktet kun består av karbon og
hydrogen, blir forvandlet til mer komplekse stoff. Dette skjer ved at den
kjemiske strukturen blir tilført oksygen, nitrogen eller svovel. Tjærestoffene blir
mer vannløselige, slik at de lettere kan fjernes fra kroppen.
Detektivarbeid for å kartlegge hva som skjer
inni fisken
Overvåkning av tjærestoffer fra aktiviteter relatert til
oljeindustrien er avgjørende for å vurdere omfanget av forurensningen og mulige
innvirkninger på økosystemet i havet. Derfor er det viktig å kartlegge hvordan
tjærestoffene omdannes inni fisken.
Det er detektivarbeid ved bruk av kjemiske
analyseteknikker. Som detektiver undersøker man biologiske prøver som har store
mengder analytiske data, og forsøker å finne sammenhenger og mønstre i
informasjonen. Hvordan forbindelsene ser ut, kan gi viktige ledetråder om deres
giftighet.
De biologiske mekanismene som er innblandet i nedbrytningen
av tjærestoffer hos mennesker og fisk har mange likheter. Det er derfor viktig
med en tverrfaglig tilnærming for å oppnå en fullstendig innsikt i hvordan de
kan påvirke forskjellige aspekter av verden rundt oss.
Når man undersøker fisk utsatt for oljeforurensning,
oppdager man at de samme tjærestoffene som finnes hos mennesker påvirket av
tobakksrøyk, også finnes i fisken. Kunnskapen fra studier om folkehelse kan
derfor overføres til undersøkelser i fisk, og motsatt.
Oppdager nye forbindelser inni fisken
På Havforskningsinstituttet i Bergen har det blitt utført
mange studier på konsekvenser av oljeforurensning i fisk. Olje er en ekstremt
kompleks blanding som blant annet består av tjærestoffer. Ved å kun studere
disse stoffene får man en forenklet analyse, sammenliknet med hele
oljeblandingen.
Nylig har man fra slike forsøk oppdaget en ny type
nedbrytningsrute som tidligere ikke har blitt sett hos fisk.
Laboratorieforsøk
hvor hyse ble utsatt for tjærestoffer viste at stoffene ble forvandlet til syrer
i en omdannelsesprosess som man ikke var klar over tidligere. Det neste steget
er å bekrefte om dette også skjer i fisk utenfor laboratoriet, som hos fisk
utsatt for oljeforurensning.
Slike oppdagelser kan forbedre metodene våre for overvåking
av tjærestoffer. Da kan man sikre god helse hos mennesker, men også hos fisken
i Nordsjøen.
Annonse
Referanse:
Nakken, Charlotte L., Sonnich Meier, Svein A. Mjøs,
Lubertus Bijlsma, Steven J. Rowland, and Carey E. Donald. "Discovery of
Polycyclic Aromatic Acid Metabolites in Fish Exposed to the Petroleum Compounds
1-Methylphenanthrene and 1,4-Dimethylphenanthrene." The Science of the
total environment (2024): 170496. https://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2024.170496