Forskning på hva som øker mengden gode bakterier i jorda, er viktig for å få god plante- og jordhelse.
(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Visste du at jord kan sammenliknes med ditt eget tarmsystem?
KRONIKK: Det en sunn tarm er for deg, er like viktig som sunn jord for plantene . Kunnskap fra forskning på kvalitet i matjorda, kan gi os bedre helse på kjøpet
Om du har kjent deg utslått etter en runde med omgangssjuke,
kan du lett forestille deg hva slags trøbbel syk jord innebærer for plantene.
Planter som i neste omgang skal bli til mat til deg og meg.
Det er omtrent like mange aktive mikroorganismer i vår tarm
som i jord, men mangfoldet av mikroorganismer i tarmen
er bare ti prosent av det god jord inneholder.
I løpet av de siste tiårene er menneskers direkte kontakt
med jorda redusert. Mindre jord på hendene og moderne ernæring har ført til en
reduksjon av mikrober i tarmen. Det ser ut til å ha negative effekter på helsa
vår.
Studier har også vist at mikroorganismer i jord, planter og
mennesker er mer sammenkoblet enn tidligere antatt. Det er fordi jordsmonnet
er en leverandør av gunstige mikroorganismer både til planter og mennesker.
FNs dag for jordsmonn
Den 5.
desember markeres den internasjonale jordsmonndagen for 10. gang. At FN ga jord
sin egen merkedag, understreker hvor viktig jord er for vår eksistens.
Nå vet vi at en teskje jord kan inneholde flere mikrober enn det er mennesker på jorden
Jordvern handlet i mange år først og fremst om å ta vare på
våre jordbruksarealer. Det er viktig nok, for det forsvinner én million
kvadratmeter jord bare til vei og jernbaneprosjekter de neste årene ifølge
NRK.
God jordhelse
Nå blir også kvaliteten på matjorda viet stadig mer
oppmerksomhet. Begrepet jordhelse brukes ofte. Jordhelse handler
om helsa til jorden, om livet i jordsmonnet.
Mest lest
Ikke noe innhold
Før hadde vi liten kunnskap om jordas biologiske kvalitet,
og hvor viktig den er for god jordhelse. Nå vet vi at en teskje jord kan
inneholde flere mikrober enn det er mennesker på jorden. Vi vet også at mikrobelivet
i jorda kan bety enormt for plantevekst og matproduksjon.
Vi har også nye DNA-metoder og mulighet til å analysere
store datamengder.
Det gjør det mulig å avsløre hemmelighetene under bakken,
der livet i jorda gir liv til viktige planter.
Gode mikrober gir bedre avlinger
Plantevekstfremmende bakterier og mykorrhiza er to grupper
av mikroorganismer i jorda som er kjent for å bidra til bedre vekst hos planter. Mykorrhiza er et samliv mellom sopp og
planter, som begge organismene har fordel av. Soppen får tilført sukker som
planten produserer. Planten får hjelp av soppen til å ta opp næringsstoffer.
Det er spesielt fosfor som Mykorrhiza gjør tilgjengelig for plantene. Fosfor er
avgjørende for å bygge opp arvestoff, cellestrukturer og energilagre.
Plankevekstfremmende bakterier inneholder bakteriegrupper
som hjelper plantene å hente nitrogen fra luften. Det er viktig for god
planteproduksjon, fordi nitrogen er en viktig del i aminosyrer, byggesteinene i
proteiner.
De gode mikrobene beskytter også plantene mot
sykdomsfremkallende mikroorganismer.
Det finnes også mikrober som lever av å fjerne nitrogen fra
jorda og slippe den ut i lufta som lystgass. Lystgass er en sterk klimagass. Disse
mikrobene ønsker vi mindre av i jorda.
Forskning på hva som reduserer mengden slike bakterier, men
øker mengden gode bakterier, er viktig for å få god plante- og jordhelse.
Vi trenger mer innsikt og forståelse
For å realisere det enorme potensialet som eksisterer i
mikroorganismer i jord, trenger vi mer forskning. Vi trenger innsikt i
sammensetningen av mikrobielle samfunn i ulike geografiske områder, over ulike
tidsskalaer og sesongvariasjoner.
Forståelsen av hvordan mikrobielle samfunn responderer på
ulike forhold, er avgjørende for å kunne utvikle effektive strategier for
bevaring og bærekraftig bruk av jordressursene. Det er ikke minst viktig for å
dra nytte av de gode egenskapene mikroorganismer har for jordbruket.
Ved USN, Institutt for natur, helse og miljø (campus Bø) har vi flere prosjekter hvor vi studerer
mangfoldet av mikroorganismer i matjord. Hovedmålet med mange av studiene er å
forstå hvordan ulike tiltak i landbruket kan påvirke samfunnet av
mikroorganismer.
Mikrobielt mangfold i jordsmonnet har direkte innvirkning på
jordsmonnets funksjonalitet. Jo større mangfold av mikroorganismer, desto mer
hardført og funksjonelt blir det.
Dette understreker hvor vikt det er å investere i
forskning og tiltak som bidrar til å bevare og fremme mangfoldet av
mikroorganismer i jordsmonnet. En slik tilnærming vil både styrke økosystemene
og bidra til å møte utfordringene knyttet til global matproduksjon,
klimaendringer og bærekraftig utvikling.
Kilde:
- Blum WEH, Zechmeister-Boltenstern S,
Keiblinger KM. Does Soil Contribute to the Human Gut Microbiome? Microorganisms.
2019 Aug 23;7(9):287. doi: 10.3390/microorganisms7090287. PMID: 31450753;
PMCID: PMC6780873.
-
Hakim S, Naqqash T, Nawaz MS, Laraib
I, Siddique MJ, Zia R, Mirza MS and Imran A (2021) Rhizosphere Engineering With
Plant Growth-Promoting Microorganisms for Agriculture and Ecological
Sustainability. Front. Sustain. Food Syst. 5:617157. doi:
10.3389/fsufs.2021.617157.
Genre, A., Lanfranco, L., Perotto,
S. et al. Unique and common traits in mycorrhizal symbioses. Nat
Rev Microbiol 18, 649–660 (2020).
https://doi.org/10.1038/s41579-020-0402-3.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?