Erstatt derfor kjøtt med poteter! Og spis dem ikke som potetgull, men kokte eller bakte, gjerne med skinnet på, for å få mest næring, skriver innleggsforfatteren.

Erstatt kjøtt med poteter – og få næring på en sunn måte

DEBATT: Det beste vi kan gjøre for norsk landbruk er å spise mer poteter. Dette sa leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming på arrangementet Kan maten vi spiser endre verden, 26. september 2023 ved Universitetet i Oslo.

Publisert

Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Jeg er enig i at vi bør spise mer poteter – istedenfor kjøtt. Når vi sjekker den offentlige matvaretabellen.no, ser vi at potet er en næringsbombe. Sunn næringsbombe, i motsetning til kjøtt. Også de nye nordiske kostrådene oppfordrer til å spise mer poteter.

Derfor forstår jeg ikke hvorfor Karianne Spetaas Henriksen ved kjøttindustrieide Animalia forsøker å holde liv i gamle kjøttmyter. Det er ingen fare for noen som helst næringsmangler med en del mindre kjøtt i kosten. Om vi finregner på det, ser vi at kjøttet til og med kan kuttes ut helt – for de fleste. La oss finregne på det.

Bra for yngre kvinner

Det er mer jern i potet enn i indrefilet av svin. Fire poteter til middag vil dekke så mye som 45 prosent - for vitamin C, 24 prosent - for jern, magnesium og kalium, og for vitaminene B1 og B6, og kostfiber. Samtidig gir 4 poteter kun 280 kilokalorier. Og det er ingen mettet fett, kolesterol eller kreftfremkallende stoffer her – i motsetning til kjøtt.

Mest lest

    Spesielt for yngre kvinner er poteter en god erstatning for kjøtt. Kjøtt er en av de største kildene til miljøgifter dioksiner og BCP i norsk kosthold, den typen miljøgifter som nordmenn får i seg helseskadelig mye av, og som lagres i fettvevet og skilles ut i morsmelken. 

    Kun hver femte nordmann får i seg tilstrekkelig frukt og grønt

    I norsk kosthold kommer 40 prosent av jerninntaket fra kornprodukter og 20 prosent fra frukt og grønt (Norkost 3, tabell 25b). Kun hver femte nordmann får i seg tilstrekkelig frukt og grønt, og mange får i seg for lite fullkorn, ifølge Helsedirektoratets årlige rapport Utviklingen i norsk kosthold. Om man øker inntaket av grønnsaker og fullkorn, vil man også få i seg mer jern – på en sunn måte.

    Vitamin A finnes det mer enn nok av i gulrøtter og spinat, uten å snakke om søtpotet – som også kan dyrkes i Norge, dog ikke overalt – i motsetning til vanlige, norske poteter. To gulrøtter alene vil dekke hele dagsbehovet for vitamin A. Opptaket er riktignok dårligere fra planter enn fra kjøtt, men dette er tatt i beregning ved fastsettelsen av referanseverdien – med god margin.

    Ikke som potetgull

    Alle de stoffene Henriksen nevner, finnes altså i plantekost. Unntaket er vitamin B12. Men dette stoffet finnes både i meieriprodukter, egg og fisk. Norkost 3 viser også at nordmenn får i seg 6 – 9 mikrogram av vitamin B12 i gjennomsnittet (tabell 24), og 29 prosent av dette kommer fra kjøtt (tabell 25 B). De nye referanseverdiene anbefaler 4 mikrogram av vitamin B12 daglig. Det betyr at det blir mer enn nok også helt uten kjøtt.

    Erstatt derfor kjøtt med poteter! Og spis dem ikke som potetgull, men kokte eller bakte, gjerne med skinnet på, for å få mest næring.

    Vi vil gjerne høre fra deg!

    TA KONTAKT HER
    Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?



    Powered by Labrador CMS