Erstatt derfor kjøtt med poteter! Og spis dem ikke som potetgull, men kokte eller bakte, gjerne med skinnet på, for å få mest næring, skriver innleggsforfatteren.(Foto: Shutterstock / NTB)
Erstatt kjøtt med poteter – og få næring på en sunn måte
DEBATT: Det beste vi kan gjøre for norsk landbruk er å spise mer poteter. Dette sa leder i Norges Bondelag Bjørn Gimming på arrangementet Kan maten vi spiser endre verden, 26. september 2023 ved Universitetet i Oslo.
TanjaKalchenkoTanja Kalchenko, lege og leder i Lege- og ernæringsforeningen Mat for helsen
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Jeg er enig i at vi
bør spise mer poteter – istedenfor kjøtt. Når vi sjekker den offentlige
matvaretabellen.no, ser vi at potet er en næringsbombe. Sunn næringsbombe, i
motsetning til kjøtt. Også de nye nordiske kostrådene oppfordrer til å spise
mer poteter.
Derfor forstår jeg
ikke hvorfor Karianne Spetaas Henriksen ved kjøttindustrieide Animalia forsøker
å holde liv i gamle kjøttmyter. Det er ingen fare for noen som helst
næringsmangler med en del mindre kjøtt i kosten. Om vi finregner på det, ser vi
at kjøttet til og med kan kuttes ut helt – for de fleste. La oss finregne på det.
Bra for yngre kvinner
Det er mer jern i
potet enn i indrefilet av
svin. Fire poteter til middag vil dekke så mye
som 45 prosent - for vitamin C, 24 prosent - for jern, magnesium og kalium, og
for vitaminene B1 og B6, og kostfiber. Samtidig gir 4 poteter kun 280 kilokalorier.
Og det er ingen mettet fett, kolesterol eller kreftfremkallende stoffer her – i
motsetning til kjøtt.
Mest lest
Spesielt for yngre
kvinner er poteter en god erstatning for kjøtt. Kjøtt er en av de største
kildene til miljøgifter dioksiner og BCP i norsk kosthold, den typen
miljøgifter som nordmenn får i seg helseskadelig mye av, og som lagres i
fettvevet og skilles ut i morsmelken.
Kun hver femte nordmann får i seg tilstrekkelig frukt og grønt
I norsk kosthold
kommer 40 prosent av jerninntaket fra kornprodukter og 20 prosent fra frukt
og grønt (Norkost 3, tabell 25b). Kun hver femte nordmann får i
seg tilstrekkelig frukt og grønt, og mange får i seg for lite fullkorn, ifølge Helsedirektoratets årlige rapport Utviklingen i norsk kosthold. Om man øker
inntaket av grønnsaker og fullkorn, vil man også få i seg mer jern – på en sunn
måte.
Vitamin A finnes det
mer enn nok av i gulrøtter og spinat, uten å snakke om søtpotet – som også kan
dyrkes i Norge, dog ikke overalt – i motsetning til vanlige, norske poteter. To
gulrøtter alene vil dekke hele dagsbehovet for vitamin A. Opptaket er riktignok
dårligere fra planter enn fra kjøtt, men dette er tatt i beregning ved
fastsettelsen av referanseverdien – med god margin.
Annonse
Ikke som potetgull
Alle de stoffene Henriksen
nevner, finnes altså i plantekost. Unntaket er vitamin B12. Men dette stoffet
finnes både i meieriprodukter, egg og fisk. Norkost 3 viser også at nordmenn
får i seg 6 – 9 mikrogram av vitamin B12 i gjennomsnittet (tabell 24), og 29
prosent av dette kommer fra kjøtt (tabell 25 B). De nye referanseverdiene
anbefaler 4 mikrogram av vitamin B12 daglig. Det betyr at det blir mer enn nok også
helt uten kjøtt.
Erstatt derfor kjøtt
med poteter! Og spis dem ikke som potetgull, men kokte eller bakte, gjerne med
skinnet på, for å få mest næring.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?