Mener virkelig kjøttbransjen at en fremtidig norsk musestudie skal velte det store kunnskaps-lasset vi har om sammenhengen mellom kjøtt og kreft, spør innleggsforfatterne.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Flere og flere studier viser sammenheng mellom kjøtt og kreft
DEBATT: Mange solide oppsummeringer viser at kjøtt gir kreft. Det er på tide at kjøttindustrien anerkjenner dette.
TanjaKalchenkolege og leder i foreningen mat for helsen
NinaJohansenMaster i samfunnsernæring
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Vi omtalte en stor studie som har sett på
ulike typer ultraprosessert mat og helse, og hvor kjøtt kom mye dårligere ut
enn plantebaserte kjøtterstatninger.
Så kom protester fra ansatte ved kjøttindustri-eide Animalia og
ved NMBU.
Våre motdebattanter skriver at man behøver store kunnskapsoppsummeringer for å trekke
konklusjoner. Samt at man ikke konkludere ut fra en enkelt studie.
Vi er fullstendig enige her. Men når det
kommer til forskning på kjøtt og kreft, ønsker våre motdebattanter - ironisk
nok - å gjøre det stikk motsatte.
De prøver å så tvil om konklusjonene til de
store oppsummeringene som allerede finnes og som viser at kjøtt gir kreft, samt
at mange store fagmiljøer fraråder å spise bearbeidet kjøtt.
Mener virkelig kjøttbransjen at en fremtidig norsk musestudie skal velte dette store kunnskaps-lasset?
De skriver videre:
«Verdens
kreftforskningsfond (WCRF) har kategorisert sammenhengen mellom prosessert
kjøtt og tykktarmskreft som overbevisende, men forskningen har ikke vist at prosessert
kjøtt i seg selv øker risikoen eller om det er andre faktorer som ligger bak.»
Dette er en selvmotsigelse.
Annonse
Alle de andre risikofaktorene enn kjøtt er utelukket
For at en
sammenheng mellom en eksponering og et sykdomsutfall skal kunne graderes som
overbevisende av WCRF, er det et krav om at man skal kunne utelukke
at andre konfunderende risikofaktorer kan forklare sammenhengen.
At WCRF har uttalt at totaliteten av
kostholdet er viktigst, bør ikke misbrukes til å så tvil om sammenhengen mellom
bearbeidet kjøtt og tarmkreft. Spesielt ikke når et stadig økende antall studier bekrefter disse sammenhengene - og når den mest oppdaterte
kunnskapsoppsummeringen viser
økt risiko for en rekke kreftformer - ikke bare tarmkreft - med inntak av rødt og
bearbeidet kjøtt.
Den norske kreftforeningen har tatt dette til
etterretning og skriver følgende på sine nettsider:
«Det må mer forskning til for at vi skal
vite akkurat hva som skjer i kroppen når vi spiser rødt kjøtt eller bearbeidet
kjøtt. Forskningen er likevel klar nok til å si sikkert at bearbeidet kjøtt er
kreftfremkallende, og at rødt kjøtt sannsynligvis også er det.»
WCRF og andre tunge fagmiljøer anbefaler
derfor å spise kun moderate mengder rødt kjøtt, og spise lite, om noe
bearbeidet/prosessert kjøtt (se side 58 i denne pdf-en). Det samme anbefaler også Nordiske ernæringsanbefalinger NNR 2023
og Helsedirektoratets kommende kostråd.
En musestudie vil ikke endre bildet
For å etablere en årsakssammenheng mellom
kostholdsfaktorer og helse, er det nødvendig med systematiske
kunnskapsoppsummeringer som kombinerer bevis fra epidemiologiske, kliniske og
biologiske mekanistiske studier.
Annonse
Det er nettopp det som foreligger når WCRF konkluderer med at
høyt inntak av både rent rødt kjøtt (sannsynlig bevis) og bearbeidet rødt kjøtt
(overbevisende bevis) øker risikoen for tykktarmskreft.
Ut fra studiene vi har per i dag, gir ikke plantebaserte
kjøtterstattninger noen (økt) risiko for følgende krefttyper:
Og i samsvar med disse funnene, var det
heller ikke noen sammenheng mellom plantebaserte kjøtterstattninger og sykdom i EPIC-studien, som vi omtalte i vårt forrige innlegg.
Mener virkelig kjøttbransjen at en fremtidig
norsk musestudie skal velte dette store kunnskaps-lasset?
(Tanja Kolchenko er leder i foreningen Mat for helsen, som fremmer økt inntak av plantekost og mindre kjøtt. Kolchenko driver også bloggen Vegetarlegen og er styremedlem i Dyrevernalliansen.)
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?