Vi støtter Wasim Zahids råd om å spise mer plantebasert. Men når det gjelder egg og kjøttpålegg, fremstiller han disse matvarene som sunnere og viktigere enn det den oppsummerte vitenskapen tilsier, skriver innsenderne.(Foto: Skjermdump fra youtube)
Hvor mange egg om dagen er det trygt å spise, Wasim Zahid?
DEBATT: Vi lurer på hvorfor Zahid mener det er greit å spise opptil to egg daglig – altså dobbelt så mye som det kostrådene anser som trygt.
TanjaKalchenkolege og leder i Mat for helsen
NinaJohansenNina Johansen, master i samfunnsernæring og styremedlem i Mat for helsen
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Kostrådene er klare:
Mer enn ett egg om dagen kan øke kolesterolet og skade helsen. Dette støttes
blant annet av en ny oversiktsartikkel publisert i National Library of
Medicine. Også noen av verdens største fagmiljøer, som USAs ernæringsråd,
American Heart Association og Harvard universitet advarer mot høyt inntak av egg og anbefaler forsiktighet.
Vi er derfor glad for
at den kjente legen Wasim Zahid i sin Youtube-video anbefaler et hovedsakelig plantebasert kosthold og moderasjon med egg.
Samtidig stiller vi spørsmål ved at Zahid mener det er greit å spise opptil to
egg daglig – altså dobbelt så mye som det kostrådene anser som trygt.
Fagmiljøene er samstemte: Vår forsiktighet
med egg og kolesterol
Kolesterol finnes kun
i mat fra dyreriket, og egg topper listen. Hvis man velger å spise så
mye som to egg om dagen, får man i seg mer kolesterol, og bør da kutte ut andre
kolesterolrike matvarer som ost, smør og kyllingkjøtt.
Selv om det er mettet
fett, og ikke kolesterol alene, som har størst innvirkning på
kolesterolverdiene i blodet, som påvirker kolesterolverdiene mest, er det verdt
å merke seg at matvarer rike på kolesterol ofte også inneholder mye mettet
fett.
Personer med økt
risiko for åreforkalkning, hjerneslag eller andre hjerte- og karsykdommer bør
være særlig påpasselige med kolesterolinntaket. Her bør det ikke tas noen
unødige sjanser.
Overdrevent fokus på egg som næringskilde
Mange ser på egg som
næringstett mat, men dette er en sannhet med modifikasjoner. Et middels stort
egg veier bare 55 gram og bidrar med begrensede mengder næringsstoffer. Skal
egg spille en vesentlig rolle for næringsinntaket, må man spise flere om dagen
– noe som kan medføre helserisiko.
Protein er dessuten
blant de mest oppskrytte næringsstoffene. De fleste nordmenn får i seg mer enn
nok protein. Ifølge Helsedirektoratet kan barn faktisk få i
seg helseskadelig mye protein.
Derfor mener vi at
Zahid heller burde fremheve plantebaserte proteinkilder – slik blant annet
Harvard anbefaler og her.
American Heart
Association viser til forskning som konkluderer med at å erstatte eggprotein
med planteprotein kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdom med hele 21
prosent.
Annonse
Kyllingpålegg er ikke sunt
Vi stiller oss også
undrende til Zahids anbefaling om regelmessig inntak av kyllingpålegg. Selv «naturelt» kyllingpålegg er bearbeidet kjøtt – og det er bred enighet om at
dette bør begrenses så mye som mulig.
Vi støtter Wasim
Zahids råd om å spise mer plantebasert. Men når det gjelder egg og kjøttpålegg,
fremstiller han disse matvarene som sunnere og viktigere enn det den
oppsummerte vitenskapen tilsier.
Om forfatterne: Tanja Kolchenko er leder i foreningen Mat for helsen, som fremmer økt inntak av plantekost og mindre kjøtt. Kolchenko driver også bloggen Vegetarlegen og er styremedlem i Dyrevernalliansen. Nina Johansen er styremedlem i Mat for helsen.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?