Står Bill Gates bak pandemien og er Erna Solberg hans lydige marionett? Her er de to sammen på et møte om helseinvesteringer i Afrika i 2019.

Kan man overbevise en som tror på konspirasjoner at han tar feil?

REDAKTØREN HAR ORDET: Jeg gjorde et forsøk.

Telefonen ringer. En hyggelig stemme forteller at han er veldig uenig med en artikkel jeg skrev om pandemi-konspirasjonen.

Dette er ikke uvanlig. Lesere tar kontakt når de er fornøyde og misfornøyde.

Mannen i telefonen forteller at han er forsker - og at han er konspirasjonsteoretiker. Det er uvanlig. Konspirasjonsteoretikere pleier ikke å kalle seg selv det. Og attpåtil i kombinasjon med å være forsker! Jeg hører på mens han forteller om sin uenighet, så legger vi på.

Dagen etter ringer jeg ham tilbake. Jeg vil vite mer. Dessuten skal jeg skrive denne kommentaren: Går det an å overbevise de som tror på konspirasjonsteorier at de tar feil? Kanskje jeg kan lære noe av mannen jeg vil kalle «Olav».

«Olav»

Navnet hans er ikke viktig her. Dette er min gjenfortelling av samtalen. «Olav» har fått teksten og er ikke enig i det jeg skriver om konspirasjonsteorier, men samtalen vår er riktig gjengitt.

Vi tror alle litt på en konspirasjonsteori

Konspirasjonsteorier er troen på at mektige mennesker samarbeider i det skjulte for å gjennomføre sine hemmelige planer. For å få mer makt, påfører de oss vanlige mennesker kaos, sykdom, terror – og nå pandemi.

Konspirasjonsteorier gir folk svar og forklaringer, som gjør det lettere å takle kriser, skriver to forskere i The Conversation. Teoriene peker ut de skyldige. Det gir mer orden og mening enn sammensatte eller uklare årsaksforhold.

Professor i religionshistorie ved NTNU, Asbjørn Dyrendal, forsker på konspirasjonsteorier. Han sier det er helt vanlig å tro på konspirasjoner. Alle tror litt på minst én slik teori, sa Dyrendal i et intervju med forskning.no. Problemet oppstår når du tror veldig hardt og på mange av dem.

Olav mener at pandemien ikke er så ille som myndighetene vil ha oss til å tro. Han har studert statistikken og samlet inn egne tall. Han tror ikke folk blir syke av viruset. Og han tror ikke at det er så mange som dør av covid-19 som myndighetene vil ha oss til å tro.

FN står bak

- Du mener det er en konspirasjon på gang? spør jeg.

Vi diskuterer definisjonen på konspirasjonsteorier, og vi er enige om den. Olav mener at det er en skjult agenda bak pandemien.

- Men planene er kommunisert helt åpent. FN sier tydelig at de vil ha én felles verden og de vil nasjonalstatene til livs. Vi ser det nå: grensene mellom land forsvinner fort i disse dager, forklarer Olav.

- Men nå stenger jo land etter land grensene for innreise, protesterer jeg.

- Det er kun midlertidig. Og det er et steg på veien mot én verden i tråd med FNs bærekraftmål, sier Olav. Han er bekymret for utviklingen: vi er under streng kontroll uten sosial kontakt. Bryter vi forbudene, kan vi bli angitt av naboen. Mer og mer av friheten har blitt tatt fra oss, vi er under oppsikt. Det er forferdelig, mener han.

- Vi mener alle det er forferdelig, men nødvendig. Og det skjer jo ikke uten diskusjon i mediene, Stortinget og i kommunene, sier jeg.

Olav er ikke enig i at det pågår en offentlig debatt om smittevernstiltak og strategier.

Infodemi om årsaken til pandemien

En rekke konspirasjonsteorier har dukket opp siden viruset begynte å spre seg i verden i fjor. Medieforsker Marc Tuters fra University of Amsterdam har kartlagt dem:

En konspirasjonsteori går ut på at koronaviruset er et biokjemisk våpen brukt av CIA mot Kina - eller motsatt: skapt av Kina for å øke sin innflytelse i verden. En annen teori er at utrullingen av 5G gjør folk syke og at covid-19 blir brukt til å dekke opp for dette. En tredje teori fra USA handler om at viruset er vanlig influensa, men at media og politiske motstandere blåste det opp til en dødelig pandemi for å skade Donald Trump. Andre mener at pandemien er skapt av legemiddelindustrien, som vil tjene penger på vaksinen - eller at det er plassert en mikrobrikke i vaksinen, som skal kontrollere og/eller sterilisere oss.

Dataene blir ukritisk tatt ut av sammenhengen, koblet feil eller valgt ut for å støtte egne meninger. Informasjon som går mot konspirasjonsteorien, blir oversett.

Nina Kristiansen

Felles for teoriene er at det står mektige folk og institusjoner bak. Disse bruker pandemien, eller har skapt illusjonen om en pandemi, for å oppnå et mål. Hvem bakmennene er varierer fra Harvey Weinstein, Jeffrey Epstein og Tom Hanks, til ulike lands etterretningsbyråer, makt- og finanseliter, stiftelser og forskningsinstitutter.

Det finnes så mange konspirasjonsteorier om pandemien at Verdens helseorganisasjon, WHO, har erklært en «infodemi», altså en global flom av misinformasjon og falske fakta om viruset. Til gjengjeld går en av konspirasjonsteoriene, som også verserer i Norge, ut på at nettopp WHO står bak koronapandemien.

Olav mener vi finner planene for en falsk pandemi i FN, men at Bill Gates står bak.

Erna Solberg og Bill Gates

- Bill Gates har holdt på med vaksiner i mange år. Han har hatt ulike framstøt. For noen år siden lagde han vaksiner som gjorde afrikanske kvinner sterile. Drivkraftens hans har alltid vært overbefolkning. Tanken bak er at det ikke er plass til flere på jorden, mener Olav.

Bill Gates og pandemien

Nyhetsbyrået AFP har faktasjekket påstandene om at vaksineringen i afrikanske land, finansiert av Gates Foundation, skal ha ført til sterilisering. De finner ingen holdepunkter for påstandene. Les faktasjekken fra AFP.

Faktisk.no har gått gjennom andre konspirasjonsteorier om Bill Gates. Les faktasjekken hos Faktisk.no

Faktisk.no har også undersøkt og avkreftet påstandene om skjulte overføringer til Gates Foundation fra Erna Solberg. Les faktasjekken.

Jeg protesterer igjen og viser til hjemlige forhold. Hvorfor skulle regjeringen, Stortinget, Folkehelseinstituttet, helsevesenet og media være med på en slik plan?

- Hvor mange milliarder har ikke gått ut av den norske statskassen rett til Bill Gates, uten at noen stiller spørsmål, kontrer Olav. – Erna er globalist i likhet med mange på Stortinget. Norske politikere er aktive i FN og de stykker ut landet vårt bit for bit.

Selv tror jeg slett ikke på hemmelige planer og konspirasjoner. Dessuten ville de rett og slett være for vanskelige å gjennomføre. For tenk på hvor mange som måtte lyve og tie.

De som er redde og tier

- Hva med helsearbeiderne, spør jeg. – Hvorfor skulle de lyve om antall syke og døde?

- De er redde for å miste jobben, sier Olav og viser til helsearbeidere han har snakket med, som ikke kjenner seg igjen i tallene over covid-syke.

- Hva med forskerne? spør jeg.

- De følger de beskjedene de har fått. Er de ikke lydige, går det ut over finansieringen av forskningen deres, svarer Olav.

- Hva med alle journalistene? spør jeg. - Hvorfor skulle vi gå med på å skjule sannheten?

- Det lurer jeg også på, sier Olav.

Vi bruker samme kilder

Det finnes mange råd fra psykologer og forskere om hvordan man kan overbevise konspirasjonstroende om hvorfor de tar feil. Et av rådene er å gi dem bedre informasjon, basert på troverdige kilder.

De som tror på konspirasjoner, støtter seg imidlertid ofte på informasjon fra offentlige kilder, forskning og media, men trekker usannsynlige konklusjoner. Dataene blir ukritisk tatt ut av sammenhengen, koblet feil eller valgt ut for å støtte egne meninger. Informasjon som går mot konspirasjonsteorien, blir oversett.

Olav har jobbet som forsker i hele sin yrkeskarriere. Han er vant til å vurdere kilder, forteller han. Og sier han har dokumentasjon som viser at testene er for dårlige, at de viser for mange smittede, at folk ikke dør og blir syke i det antallet mediene rapporterer.

Olav hevder at TV-bildene fra overfylte sykehus i Italia egentlig er av folk som har blitt syke av forurensning, og det er slett ikke overdødelighet i Sverige.

Sverige og Italia

Faktisk.no har sjekket om det er overdødelighet i Sverige. Les faktasjekken.

Folkehelsemyndighetene i Sverige publiserer også løpende tall over syke og døde.

Covid-19-situasjonen har også blitt gjennomgått av faktasjekkere, se for eksempel faktasjekken fra ABC news.

Er den norske ulven fransk?

Still kritiske spørsmål til de konspirasjonstroende. La dem oppdage sine egne tankefeil. Ikke fortell hvor de tar feil og hvordan, rådet Asbjørn Dyrendal i et intervju med NRK.

Olav og jeg diskuterer de svenske covid-19-tallene. Begge har sett på samme statistikk, men vi tolker dem forskjellig. Og vi er like overbevist om at vi tolker tallene riktig.

Nordmenn tror bare litt mindre på konspirasjonsteorier enn amerikanere, ifølge studiene til Dyrendal. Mange tror den norske ulven egentlig er fransk og satt ut for å skade landbruket - noe som er avkreftet av rovdata.no. Hver fjerde nordmann mener vi aldri får vite hvem som står bak terrorangrepet på USA 11. september 2001.

Er de syke, gale og farlige?

Vær forsiktig, kom dem i møte og tro ikke du kan omvende alle, anbefaler danske forskere. Vis respekt og prøv å forstå dem, foreslår psykolog Simitrij Samoilow i NRK-intervjuet.

De nyfrelste er lettere å snakke til fornuft, enn hardbarkede veteraner, ifølge en studie. Mange regner seg som sunne skeptikere og kritiske tenkere, men ender opp med å tro på umulige teorier. Disse er det altså håp for.

Olav og jeg er ikke så ulike.

Nina Kristiansen

Det kan framstå som vi skal snakke med konspirasjonstroende som de er litt syke, litt gale eller litt farlige. Men er de egentlig så helt annerledes enn oss som tror på myndighetenes tall og som avviser hemmelige, onde planer?

Olav og jeg er i alle fall ikke så ulike. Forskere og journalister deler ofte samme innfallsvinkel til kilder: hva sier de egentlig, hva er datagrunnlaget bak tabellen, kan vi stole på forskeren, institusjonen og myndighetenes framstillinger? Vi har en god diskusjon om tall og kilder.

Men vi skiller oss på et vesentlig punkt. Der jeg ser det som helt umulig, usannsynlig og absurd at alle politikere, alle forskere, alle journalister, alle leger, alle sykepleiere og alle andre helsearbeidende, alle pårørende, alle begravelsesbyråer, alle apotek, alle laboratorier og mange, mange flere ville gå med på å skjule tall og tie om det vi vet. Nei, det er rett og slett ikke gjennomførbart.

Olav tror en slik plan er mulig.

Et spørsmål om tro

- Dette er ikke noe jeg fantaserer opp. Vi er på en sti der vi taper vår frihet. Det er masse psykologi som jeg ikke skjønner i det hele tatt, men vi er faktisk en svær saueflokk, sier Olav.

Han setter sin lit til andre kilder enn meg. Jeg har flertallet på min side, men i historiens løp har vi jo sett noen eksempler på at flertallet har tatt feil. Vi har blitt lurt før. Konspirasjoner har blitt avslørt, som amerikanske NSAs overvåking av millioner av mobiltelefoner over hele verden.

Så hvor ender jeg opp etter en lang samtale med den informerte, kildetunge og hyggelige konspirasjonsteoretikeren?

Det koker ned til et trosspørsmål. Jeg kan like lite tro på troll, som jeg tror på en global konspirasjon av pandemisk megastørrelse, der Erna Solberg er marionett for Bill Gates. Det er rett og slett ikke mulig.

Men jeg har overhodet ikke overbevist Olav om at han tar feil. Og han har ikke fått meg til å tro på onde planer.

Nedstenging gjødsler konspirasjonsteorier

Prøv tre ganger! Er den konspirasjonstroende like overbevist den tredje gangen, så gi opp, foreslår en psykolog. Blir du sint og fortvilet, gi deg, sier en annen. Velg deg en annen kamp, ikke alle kan vinnes, foreslår en tredje. Det er vanskelig å bevise at noe ikke har skjedd, sier flere.

Forsker Kjetil Braut Simonsen foreslår den lange veien i et intervju med forskning.no: Det beste middelet mot konspirasjonsteorier er å skape inkluderende, stabile og trygge demokratiske samfunn.

Selv om konspirasjonsteorier er et eldgammelt fenomen som alltid blomstrer i krisetider, spres de raskere i dag ved hjelp av internettet.

Nedstengingen av samfunnet gjør at vi sitter mye alene og får ikke brynt oss på venner og familie. Spekulasjonene tyter ut på nettet, der de spres i en fei. Lite sosial omgang er bra for å stoppe viruset, men dårlig for å stoppe konspirasjonsteorier.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS