Det er en helsemessig dårlig idé av Oslo kommune å kutte kjøttinntaket blant de eldre på sykehjem, skriver innsenderen.

Kjøttkaker til eldre på sykehjem:
Mer og bedre proteiner i kjøtt enn bønner

DEBATT: Underernæring på sykehjem er et betydelig problem. Når de eldre på Oslos sykehjem får bønner i kjøttkakene, er det viktig å være klar over at det forskjell på proteiner.

Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet rundt kjøttkakene til de eldre på Oslos sykehjem som blir modifisert. I stedet for å lage tradisjonelle kjøttkaker med bare kjøtt, har man en gang i måneden erstattet 20 prosent av kjøttet med fababønner, som omtalt i blant andre Nettavisen.

Dette er i seg selv tilsynelatende ikke et problem – det utgjør jo en svært liten andel av kostholdet for en beboer på sykehjem. Men det er viktig å være klar over at det er forskjell på proteiner i kjøtt og bønner både i mengde, tilgjengelighet og kvalitet.

Må spise tre ganger så mye

For de fleste i befolkningen er det ingen utfordring å få i seg tilstrekkelig med proteiner og at proteinkvaliteten er god nok. Det er mange kilder til protein i kostholdet vårt.

Settes helse først, er det er en dårlig idé av Oslo kommune å kutte kjøttinntaket blant de eldre på sykehjem.

Karianne Spetaas Henriksen

Det som ofte ikke kommer frem, er at et lavere proteininnhold i belgfrukter, som fababønner i dette eksempelet, må kompenseres med å spise betydelig mer mat. 100 gram stekt kjøttdeig inneholder rundt 27 gram protein. For å få tilsvarende mengde protein fra fababønner, må du spise tre ganger så mye. Det er lite realistisk for eldre på sykehjem.

Underernæring på sykehjem og sykehus

Forekomsten av underernæring er et betydelig problem på sykehjem og sykehus. Behovet for energi blir generelt lavere når man blir eldre, mens behovet for protein blir høyere. Dette forsterkes hvis den eldre i tillegg har dårlig appetitt eller har andre utfordringer med å spise tilstrekkelig, noe mange eldre har. Derfor må måltidene være små og næringstette.

Det anbefales at proteininntaket hos eldre bør ligge noe høyere enn for den øvrige befolkningen. Da Danmark lanserte nye kostråd i januar, hvor de anbefaler danskene å redusere på kjøttinntaket, ble det understreket at rådene ikke gjelder småspiste eldre. I etterkant har det i tillegg kommet supplerende råd til flere grupper i befolkningen, blant annet til friske eldre over 65 år. Rådene understreker hvor viktig det er å spise tilstrekkelig med proteiner gjennom belgfrukter, fisk, kjøtt, egg, nøtter og meieriprodukter. Inntaket av belgfrukter må økes betydelig sammenliknet med dagens inntak for å kompensere for mindre protein fra animalske kilder.

Bedre protein i kjøtt

I tillegg til at det er mindre protein i fababønner, er ikke proteinet i fababønner det samme proteinet man finner i kjøttdeig, fordi proteinet i kjøtt har en bedre sammensetning av aminosyrer. Proteiner er bygd opp av aminosyrer, som er livsnødvendige for oss. Noen aminosyrer må vi tilføre gjennom kosten og disse er det generelt høyere innhold av i kjøtt og andre matvarer fra dyreriket. Derfor er proteiner fra dyreriket av høyere kvalitet og utnyttes bedre i kroppen. Settes helse først, er det er en dårlig idé av Oslo kommune å kutte kjøttinntaket blant de eldre på sykehjem.


LES OGSÅ:

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?

Powered by Labrador CMS