Svarer på kritikk om kosthold: Kalchenko og Johansen feiltolker mitt budskap om renskåret kyllingfilet, skriver lege Wasim Zahid.(Foto: Ole Berg-Rusten / NTB)
Ett til to egg daglig er antageligvis greit for unge og friske personer
DEBATT: De med økt risiko for hjerte- og karsykdom holde seg til maks 4-5 egg i uken, ifølge lege og hjertespesialist Wasim Zahid.
Wasim Zahid, lege og PhD spesialist ihjertesykdommer
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Jeg takker Tanja Kalchenko og Nina Johansen for en interessant kommentar om kosthold, og spørsmål om mine anbefalinger.
Jeg er en sterk tilhenger av helsemyndighetenes kostråd, og anbefaler både mine pasienter og seere å følge disse. Dette innebærer å spise mest mulig fra planteriket, grove kornprodukter, mindre rødt og bearbeidet kjøtt, mer sjømat og minst mulig sukkerholdige varer.
Gjennomgangstonen i de hundrevis av videoene på min YouTube-kanal er også en sterkere anbefaling om mer plantebasert matinntak. De faste seerne mine vet dette godt.
Samme råd som fra helsemyndighetene
Kalchenko og Johansen reagerer på min diskusjon om hvor mye egg man bør spise. De offentlige kostrådene sier flere ganger at egg kan være del av et sunt kosthold, og at inntak av inntil ett egg hver dag ikke påvirker risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer (se side 22).
Jeg har har snakket om egginntak i blant annet to videoer:
I videoene diskuterer jeg funn fra ulike forskningsstudier. I begge disse videoene konkluderer jeg med at ett og kanskje to egg daglig antageligvis er greit for unge og friske personer med et ellers sunt kosthold og god livsstil.
I begge videoene er jeg også helt tydelig på at de med økt risiko for hjerte- og karsykdom (personer med diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og høyere alder) må være forsiktige, og holde seg til maks 4-5 egg i uken. Jeg mener at disse anbefalingene er ukontroversielle, og i samsvar med rådene fra helsemyndighetene.
Feiltolker mitt budskap
Kalchenko og Johansen reagerer også på at jeg anbefaler «naturell» kyllingpålegg (renskåret kyllingfilet). De mener dette er bearbeidet kjøtt som øker risikoen for kreftsykdommer. Dette mener jeg er en feiltolkning av budskapet mitt.
Det stemmer at helsemyndighetene anbefaler å redusere inntaket av bearbeidet hvitt kjøtt, men da snakker de om nuggets og pølser, ikke slikt renskåret kyllingålegg, mener jeg.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?