SVARER: Jørgen Flor svarer på Vidar Blokhus Ekroll og Helene A. Nissen-Lie sine påstander.
SVARER: Jørgen Flor svarer på Vidar Blokhus Ekroll og Helene A. Nissen-Lie sine påstander.

Jeg er trygg på at jeg vet forskjellen på korrelasjon og kausalitet

DEBATT: «Nissen-Lie og Ekroll har åpenbart ikke lest innlegget de kritiserer med den samme presisjonen de selv etterlyser», svarer psykologspesialist Jørgen Flor.

(Innlegget er tidligere publisert på psykologisk.no)

I et debattinnlegg på Psykologisk.no 25. september kritiserer psykologene Nissen-Lie og Ekroll «fagfolk» for manglende presisjon og kritisk sans i omtale av pasienter som blir dårligere i psykoterapi. De mer enn antyder at det er jeg som har formidlet til Forskning.no og Dagsnytt 18 at fem til ti prosent av pasienter blir verre «av» behandling.

Overraskende nok oppgir ikke forfatterne noen direkte referanse eller sitat til verken når eller hvor disse uttalelsene angivelig er gitt. Siden både jeg og temaet de henviser til har blitt presentert på begge disse arenaer flere ganger, blir det litt krevende å ettergå. La meg likevel forsøke.

I den seneste artikkelserien på Forskning.no ble det, etter min påpekning, gjennomført en revidering. 17.9, altså samme dag som artikkelen ble presentert, blir følgende rettelse gjort og den kan leses nederst i artikkelen: 

«Rettelse 17/9-23 kl 11.30: Retter tittel fra «Mellom 5 og 10 prosent blir dårligere av å snakke med psykolog» til «Mellom 5 og 10 prosent blir dårligere etter å ha snakket med psykolog». Endrer også det første sitatet fra Flor fra «– Mindre kjent er det at mellom 5 og 10 prosent faktisk blir dårligere av terapi, sier Flor» til «– Mindre kjent er det at mellom 5 og 10 prosent faktisk blir dårligere i løpet av terapi, sier Flor.»

Nissen-Lie og Ekroll skriver sitt debattinnlegg nesten to uker senere. De har åpenbart ikke lest innlegget de kritiserer med den samme presisjonen de selv etterlyser.

Hva gjelder den vage henvisningen til Dagsnytt 18 er det vanskelig å besvare. Kanskje er det journalistenes valg av tittel på debattsendingen for tre år siden de kritiserer? Eller tittelen på boken vår? Den impliserer jo kausalitet, og man må faktisk lese den for å forstå vårt standpunkt. 

Jeg er imidlertid trygg på at jeg og min medforfatter professor Leif Edward Ottesen Kennair vet forskjellen på korrelasjon og kausalitet. I boken vår «Skadelige samtaler» har vi brukt betydelig plass på diskutere nettopp hva man skal kalle det når pasienter blir dårligere.

Jørgen Akre Flor er spesialist i klinisk psykologi. Han jobber ved Psykiatrisk legevakt, i spesialisthelsetjenesten og har egen praksis på Adamstuen i Oslo. Han har skrevet boken «Skadelige samtaler»

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?

Powered by Labrador CMS