Bakteriejegeren: Srijana Bastakoti har viet forskningen sin til å undersøke strategier vi kan bruke for å utrydde kolonisering av Staphylococcus aureus i halsen vår.

Denne bakterien er den snikende - og noen ganger farlige - leieboeren i halsen din

POPULÆRVITENSKAP: En av de vanligste bakteriene som gjemmer seg i halsen kan noen ganger være en trussel mot helsen vår. For å bli kvitt den trenger vi en helt ny behandlingsstrategi, og vi har kanskje funnet de riktige verktøyene for å lage den strategien.

Du visste kanskje ikke dette, men det er faktisk billioner av bakterier som bor i kroppene våre. De er vanligvis vennlige, men noen ganger snur de mot oss og forårsaker mye trøbbel. Staphylococcus aureus (S. aureus) er en av dem. Den klorer seg ofte fast i nesen og i halsen vår, men den oppfører seg ikke alltid vennlig.

Den kan forårsake alvorlige problemer som blodforgiftning, lungebetennelse, betennelse i mandlene, eller infeksjoner i beina og i leddene. Infeksjoner som er smertefulle, og potensielt dødelige.

Selv om vi vet mye om S. aureus i nesen, så er dens oppførsel i halsen fremdeles et mysterium. Dette er her vår forskning kommer inn. Nå gjør vi et dypdykk for å avdekke hvordan bakterien samhandler med halsen vår, i håp om å finne en måte å stoppe den på.

De som bærer denne bakterien i halsen står overfor både en høyere risiko for infeksjoner, og for å bli kolonisert igjen til tross for å ha blitt behandlet med antibiotika. S. aureus evne til å kolonisere halsen og lage et skjult reservoar av bakterier er en reell utfordring for de behandlingsprosedyrene vi har i dag. 

Dette gjør behandlingen vanskelig og tvinger oss til å finne en bedre måte å sparke den ut av halsen for godt - en oppgave jeg jobber med.

Superbakterier

Meticillinresistent Staphylococcus aureus (MRSA), en super-antibiotikaresistent variant av denne menneskehals-kapreren, er en av de mest trøblete bråkmakerne på sykehusene. Bare spør de to helsearbeiderne ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø, der mislykkede forsøk på å bli kvitt dem fra halsen endte med at de måtte fjerne mandlene ved kirurgi.

Nå er ikke fjerning av mandler en magisk løsning for å bli kvitt MRSA i halsen. Det kan være en risikofylt prosedyre, med sjanse for både infeksjon og kraftig blødning etter inngrepet. Derfor trenger vi en alternativ behandlingsstrategi. Dette understreker hvor vanskelig det er å håndtere MRSA i halsen.

I tillegg kan det å forhindre at MRSA fraktes rundt i folks hals være banebrytende, fordi det ville lette byrden av sykdom forårsaket av S. aureus, og det ville eliminere risikoen for å overføre bakteriene mellom mennesker.

Genetisk lureri

Vår forskning har avdekket de genetiske triksene som S. aureus bruker for å etablere seg i halsen vår. Ved å forstå disse triksene, kan vi arbeide med å finne nye måter å sparke denne bakterien ut av halsen - holde den ute - og dermed holde infeksjonene unna.

Her blandes Staphylococcus aureus og celler fra mandlene i halsen for å finne ut hvilke gener som er i spill, når bakteriene klamrer seg fast til halscellene våre.

I laboratoriet gjenskapte vi møtet mellom S. aureus og menneskehalsen ved å bruke menneskelige mandelceller som vår kamparena. Vi så nærmere på hvordan S. aureus oppfører seg på et genetisk nivå når den møter og blander seg med våre egne celler. 

Ved å bruke en avansert teknikk som avslører bakteriens genetiske signatur, har vi funnet bakteriegener som er nødvendige for at den skal overleve - og dens evne til å få grep om cellene våre. Uten et godt grep klarer de ikke å kolonisere halsen.

Identifiseringen av disse genene gir oss en skattekiste av muligheter til å utvikle et nytt våpen mot S. Aureus, et som kan kaste ut bakterien og forhindre at infeksjoner får fotfeste. Ved å knekke koden til rollen som disse genene spiller, kan vi kanskje finne nye måter å angripe S. aureus-kolonisering og infeksjoner på.

Denne forskningen handler ikke bare om å analysere bakterier. Det handler om å utvikle dristige nye måter å bekjempe dem på. Våre funn kan føre til banebrytende behandlinger og gjøre verden til et sunnere og tryggere sted for alle.

Det er verdt å kjempe for.

Referanse:

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne artikkelen. Eller spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om et viktig tema vi bør dekke?

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS