Skal du erstatte ett års inntak proteiner fra kjøtt med poteter, må du spise 500 kilo poteter i året, ifølge innleggsforfatteren.

Potet eller biff – ja takk, begge deler!

DEBATT: Å sette to så ulike matvarer som kjøtt og potet opp mot hverandre, bidrar ikke til en konstruktiv kostholdsdebatt

Dette er et tilsvar på Tanja Kalchenko sitt innlegg 19. februar 2024. 

Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I sitt innlegg foreslår Kalchenko at vi bytter ut kjøttet med potet. Det å sette to så ulike matvarer opp mot hverandre, bidrar ikke til en konstruktiv kostholdsdebatt.

Kalchenko hevder at potet er en sunn måte å få i seg næringsstoffer på, i motsetning til kjøtt. Men potet kan ikke erstatte kjøtt, og kjøtt kan ikke erstatte potet. Alle matvarer har en unik sammensetning. Det er blant annet derfor kostrådene anbefaler oss å spise varierte og sammensatte måltider.

Jeg mener heller vi bør spise kjøttet med potet. Det er flere grunner til det.

Måtte spist 500 kilo poteter i året

I følge de nordiske kostholdsrådene, NNR2023, bidrar poteter med blant annet C-vitamin, B6, folat og niacin. Poteter inneholder også kostfiber og noe protein av høy kvalitet. Så potet kan godt kalles en «næringsbombe», som Kalchenko foreslår, men det kan i høyeste grad også kjøtt kalles.

De fleste av oss ville ha problemer med å spise over 1,3 kilo potet hver eneste dag.

Det Kalchenko ikke nevner, er at rødt kjøtt tilfører proteiner av høy kvalitet, enumettet fett, jern (med høy biotilgjengelighet, såkalt hemjern), sink, og vitamin B1, B2, B6, og B12. Jernet i rødt kjøtt består av mellom 40-65 prosent hemjern, den typen jern som blir bedre tatt opp i kroppen.

Kjøtt bidrar med omtrent 10 kilo protein per person i året. Skal det kilo for kilo erstattes av protein fra potet må du spise 500 kilo poteter i året. 

De fleste av oss ville ha problemer med å spise over 1,3 kilo potet hver eneste dag. Igjen et eksempel på at kjøtt og potet ikke bør sammenliknes.

Poenget er at hver matvare har en unik sammensetning, og det å spise potet og kjøtt i samme måltid, gjør faktisk at du får mer ut av næringsstoffene. 

Potet er derfor perfekt på en middagstallerken med kjøtt. 

Vel bekomme!

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?

Powered by Labrador CMS