I Norge har vi vært flinke til å utvikle kunnskap om matproduksjon, ta i bruk ny teknologi og finne nye løsninger, skriver kronikkforfatteren.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Matsikkerhet: Ett steg i riktig retning
KRONIKK: Forskningsrådet har prioritert å utvikle ny kunnskap og nye løsninger om matsikkerhet slik at vi har trygg og nok mat i Norge, også i en krisesituasjon.
Eva Irene FallethEva IreneFallethEva Irene FallethOmrådedirektør for bærekraftig samfunnsutvikling, Forskningsrådet
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Halvparten av Norges innbyggere mener at nasjonal matproduksjon
er like viktig som et sterkt forsvar. Det viser en undersøkelse som nylig er
gjort av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Myndighetene ønsker å
styrke matsikkerheten. Stortinget har vedtatt at Norge skal ha 50 prosent selvforsyning.
Det er ikke mulig å diskutere beredskap og samfunnssikkerhet
uten å inkludere matsikkerhet. Det handler selvfølgelig ikke bare om nok mat
til soldatene og egne beredskapslagre, men om trygg, tilgjengelig og
tilstrekkelig mat til hele befolkningen i en krisesituasjon. Dette skaper behov
for ny kunnskap og nye løsninger om beredskap og matsikkerhet.
Vi har aldri vært selvforsynt
At matsikkerhet er viktig for både samfunnet og den enkelte av oss, er
ikke noe nytt. Historien har mange eksempler på at menneskeskapte og
naturskapte kriser medfører matmangel for både mennesker og dyr. Vi fikk en
liten prøve med stormen Amy i år med stengte veier og strømbrudd, og neste gang
kan det bli verre.
For best mulig matsikkerhet, må vi tenke nytt om hva som regnes som mat (...)
Vi er også helt avhengig av importvarer. I moderne tid har Norge aldri vært
selvforsynt. Konflikt og kriser gjør oss derfor ekstra sårbare fordi tilgang på
viktige importvarer som matkorn, sukker, gjødsel og dyrefôr kan bli kraftig
redusert.
Et importavhengig matsystem kan være sårbart så lenge vi ikke er
forberedt – matsikkerhet er derfor et aktuelt beredskapsspørsmål. Her er noen
grunner til at vi bør sette matsikkerhet på dagsorden:
Geopolitisk og klimamessig utfordringer
Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og verden er vesentlig
mer kompleks og uforutsigbar, spesielt for et lite land som Norge som er
avhengig av import. Vår regelstyrte verden er utfordret av nye tollbarrierer,
forvitring av handelsavtaler og forskyving av makt og allianser.
Annonse
Krig,
konflikter, og ny verdensorden gir andre politiske konstellasjoner og handelsregimer.
Dette kan føre til at Norge mister tilgang til viktige importvarer som er
avgjørende for matsikkerheten vår i spesielt en krisesituasjon.
Samtidig skaper miljø- og klimaendringer nye
rammebetingelser nasjonalt og internasjonalt. Varmere klima kan gi økt
matproduksjon, men også mer nedbør noen steder og manglende nedbør andre steder.
Dette gir økt risiko for tørke, ras og flom, som igjen påvirker både
matproduksjon og distribusjon av mat globalt og lokalt.
Sårbarhet i norsk matproduksjon
Norge er helt avhengig av importerte innsatsfaktorer for å
produser mat og import for å ha nok mat til befolkningen. I krisesituasjoner gjør
det oss svært sårbare. Det kan gi store svakheter i verdikjeden i et
beredskapsperspektiv – fra produksjon til distribusjon av både matproduksjon og
fangst av mat på land og til sjøs.
Sjømatsektoren er internasjonal, og kan rammes av konflikter
som begrenser tilgang til fiskefelt og eksportmuligheter. Viktige spørsmål er hvordan
Norge kan redusere vår avhengighet av import.
Risiko for redusert matsikkerhet
Norge har trygg mat. Matsikkerhet handler ikke bare om trygg
mat, men også om tilgjengelighet mat for hele befolkningen. For best mulig
matsikkerhet, må vi tenke nytt om hva som regnes som mat, hvordan vi kan øke
matproduksjonen, hvordan vi kan bli mer selvforsynte, hvordan den høstes,
lagres og distribueres – også uten tilstrekkelig fôr, gjødsel og energi, og
under vanskelige miljø- og samfunnsmessige forhold.
Kunnskap og innovasjon kan bidra til stabile
forsyningslinjer og til å utvikle nye matkilder og produksjonsformer. Dette kan
gi grunnlag for at matsystemet også holder høy standard for dyrevelferd og
mattrygghet.
Annonse
Behov for areal til matproduksjon
Arealer til matproduksjon i Norge er begrenset. Mange
landbruksarealer har høy verdi til alternativ bruk som til bygninger og
infrastruktur. Matproduksjonen vår er avhengig av produktive arealer.
Kampen om
arealene er kompleks med mange og konkurrerende interesser om arealbruk.
Kommunal arealplanlegging skal balansere mellom konkurrerende og ofte gjensidig
utelukkende arealbehov.
Gode erfaring med forskning
I Norge har vi vært flinke til å utvikle kunnskap om matproduksjon,
ta i bruk ny teknologi og finne nye løsninger. Globale og lokale samfunnsendringer har imidlertid skapt nye behov og
utfordringer – og nye perspektiver.
Forskningsrådet har prioritert å utvikle ny kunnskap og nye
løsninger om matsikkerhet slik at vi har trygg og nok mat i Norge, også i en
krisesituasjon. Dette er ett viktig skritt på veien til å se mat i et
beredskaps- og sikkerhetsperspektiv.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?