Tydelig merking av alle sure drikker med informasjon om risiko for syreskader og karies bør innføres, skriver innsenderne.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Politisk tannpine: Kan vi stoppe energidrikkens syrlige skadevirkninger?
KRONIKK: I mars 2025 publiserte Helse- og omsorgsdepartementet forslag til en ny forskrift om forbud mot salg av energidrikk til barn under 16 år. Hva vil egentlig et forbud som dette løse?
Julie MarieHaabethTannlege og stipendiat ved Institutt for oral biologi, Universitetet i Oslo
Ingrid ElineHolmStipendiat ved Institutt for klinisk odontologi, UiT Norges arktiske universitet
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Ingen
matvarer havner oftere i handlekurven til nordmenn enn brus, juice,
energidrikker og vann med smak. Vi fråtser i kunstig leskedrikk mens et av
verdens beste springvann fortsatt venter på sin første sponsoravtale.
Et høyt
inntak av syreholdig drikke øker risikoen for blant annet overvekt og diabetes,
men også tannhelseproblemer som syreskader og karies. Dette er tilstander som
ikke bare påvirker hver enkelt pasient, men som hver dag koster samfunnet
millioner av kroner.
Markedsmakt versus myndighetsmakt
I mars 2025 publiserte Helse- og omsorgsdepartementet
forslag til en ny forskrift om forbud mot salg av energidrikk til barn under 16
år. Hva vil egentlig et forbud som dette løse? Er lovpålagte regler et effektivt nok virkemiddel mot
dagens enorme markedsføringskrefter?
Sammenhengen om hvordan sukker og syre påvirker kroppen er vel minst like viktig som koketid på poteter?
Tall fra NHO (Næringslivets
Hovedorganisasjon) viser at grensehandelen av syreholdige drikker økte med 188 prosent i perioden 2010–2019.
De
mye omtalte energidrikkene kan trolig pålegges en stor del av ansvaret for denne
økningen. Med dette i bakhodet er det forståelig at å øke sukkeravgiften eller
avgifter på usunne matvarer ikke er et tilstrekkelig
virkemiddel for å stoppe dette overforbruket.
Vi
trenger flere tiltak
I
2024 ble det solgt 78 millioner liter energidrikk og over 560 millioner liter
med brus i Norge. Årlig vil dette si over 116 liter brus eller energidrikk per
person.
Annonse
Selv om stadig flere velger sukkerfri drikke, i tråd med WHOs (World
Health Organization) mål om at sukker bør utgjøre under 10 prosent av energiinntaket, er 15–21 prosent av norske barn og unge i dag overvektige eller har fedme.
Sukkerfritt eller ikke, de helsemessige konsekvensene
av syreholdige leskedrikker må løftes frem.
Tannskader i ny
drakt
Hele
45 prosent av verdens befolkning rammes av orale sykdommer. Til tross for at forekomsten av karies er synkende her til lands, er karies fortsatt et stort globalt
problem. Likevel er det et annet, mer ukjent tannhelseproblem som bør vies betydelig
oppmerksomhet.
Dentale
erosjoner, ofte kjent som syreskader, er en tilstand som fører til irreversibelt tap av
tannsubstans som følge av syre. I motsetning til karies som i all hovedsak skyldes
sukker, oppstår syreskader uavhengig av sukkerinnholdet i kosten.
Studier viser at 38-59 prosent av norske 16–18-åringer har syreskader
og fortsatt har vi ingen kur. At tannlegene fortviler, er dermed kanskje ikke
så rart.
Den
sure smaken av energi
Syreskader
oppstår som følge av at tennene eksponeres for syre fra ytre eller indre faktorer.
Hovedsakelig regnes ytre faktorer som inntak av sur mat og drikke, mens indre
faktorer tilskrives refluks av magesyre og/eller plager med hyppig oppkast.
Over tid kan slike sure eksponeringer medføre vesentlig tap av tannsubstans og
derav svekket oral helse.
Annonse
En
rekke studier bekrefter en assosiasjon mellom inntak av sure drikker, deriblant
energidrikker, og utvikling av syreskader. En norsk dyrestudie fra 2018 konkluderte
at Coca Cola forårsaker større erosiv skade på tannvev, sammenliknet med
energidrikken Red Bull. Dette ser blant annet ut til å skyldes pH-verdien til
drikken, som er lavest i Coca Cola.
Selv om det ble målt betydelig skade av energidrikken
Red Bull, kan vi altså foreløpig ikke si at energidrikker er mer skadelig enn
andre sure mat- og drikkevarer, eksempelvis brus, juice, vin, godteri og lignendel.,
når det kommer til utvikling av syreskader.
Vi regulerer rusmidler med god grunn, men ignorerer energidrikker og sukkerbomber som gir avhengighetstendenser, helseskader og søvnproblemer.
Så
hvorfor er tannlegene også opptatt av lovbestemt aldersregulering på akkurat
disse energidrikkene, hvis de i teorien ikke er mer skadelig for tennene våre
enn Coca-Cola?
Energidrikk –
mer enn bare syre
Energidrikkenes
innhold av koffein og økte tilfeller av ungdom med koffeinoverdose er en stor bekymring
i seg selv. Likevel er det viktig å belyse en av de kanskje største
utfordringene knyttet til energidrikker - deres enorme popularitet, spesielt
blant barn og unge.
Red
Bull sponser eksempelvis et titalls norske idrettsprofiler, inkludert navn som
Karsten Warholm, Henrik Christoffersen og Kristian Blummenfelt. Selv Norges målmaskin
Haaland, som ironisk nok har hyllet sitt eget råvarebaserte kosthold i media,
har alliert seg med merket Prime.
Markedsføringstrykket, spesielt i sosiale media rettet
mot barn og ungdom, er massivt. Forbruksforskningsinstituttet SIFO avdekket i en
nylig rapport at nesten en fjerdedel av alle publiserte innlegg knyttet til influencere
i Norge var reklameinnlegg, hvor 35 prosent av disse var reklame for mat og
drikke med den dominerende kategorien sports- og energidrikk.
Et
kollektivt ansvar – eller ungdommens eget valg?
Annonse
I
2023 refunderte det norske helsevesenet over 287 millioner kroner i utgifter
til tannbehandling som følge av syreskader og tannslitasje. Dette representerte
10,3 prosent av støtteordningene til tannhelse gjennom Helfo dette året.
Som oftest er dette
behandling i form av store plastfyllinger eller porselenskroner, og grunnet begrenset
levetid, vil dette ofte kreve kostbar og repetitiv behandling i løpet av livet.
Vi nekter 16-åringer å kjøpe øl, men lar dem fritt kjøpe litervis med sukker- og syreholdige drikker som bidrar til overvekt, diabetes og ødelagte tenner.
Disse
enorme kostnadene kunne vært begrenset gjennom tidlig forebyggelse og reguleringer
av risikoprodukter som energidrikker. Men hva skal til for å få stoppet den
store energibølgen?
Det
er ingen tvil om at en holdningsendring er nødvendig. Først og fremst blant ungdommen
selv, men minst like viktig er bevisste holdninger og valg blant foreldre,
rollemodeller, trenere, lærere og i samfunnet generelt.
Og
for å muliggjøre dette kreves kunnskap.
Kunnskap er
første forsvarslinje
Annonse
En
nylig utført studie om helsekunnskap og helsevaner blant rekrutter i Norge
viser at helsekunnskapen er lav. Resultatene viser at mange hverken forstår sammenhengen
mellom sukker og karies, eller mellom energidrikker og syreskader.
En studie fra 2020 viste at ungdom hadde lav kunnskap
om syreskader, noe som korrelerte med hyppigere inntak av sure drikker. De
nevnte funnene poengterer et akutt behov for målrettede tiltak, både i form av økt
distribusjon av kunnskap, men også opplæring og oppfølging for å sikre bedre
forståelse og bevissthet rundt kosthold og oral helse.
Vi vet at i befolkningsgrupper med lavere sosioøkonomisk status ses det et høyere inntak av syreholdige drikker.
Til
tross for at energidrikker foreløpig ikke kan skilles fra grupper av sure
drikker når det kommer til utvikling av syreskader, er det sannsynlig å kunne
anta at økningen i salg av energidrikk kan assosieres med den store økningen vi
ser i syreskader hos ungdom og unge voksne.
Tannlegen taper mot Haaland
Vi
nekter 16-åringer å kjøpe øl, men lar dem fritt kjøpe litervis med sukker- og
syreholdige drikker som bidrar til overvekt, diabetes og ødelagte tenner. Røyk-
og snusbokser, selges nøytralt, med farevarsel og på automat, mens energidrikkene
plasseres på de aller mest synlige plassene, i fargerike bokser, markedsført av
populære kjendiser.
Vi
regulerer rusmidler med god grunn, men ignorerer energidrikker og sukkerbomber
som gir avhengighetstendenser, helseskader og søvnproblemer. Som helsepersonell
er vi pliktig å informere våre pasienter om de skadelige virkningene slike risikoprodukter
kan ha for helsen vår.
Dessverre
blir en tannleges bønn til 15-åringen en gang i året om å legge vekk
leskedrikken stort sett alltid tapende mot Haaland som poserer smilende med
Primeflasken i hånda. For å stanse utviklingen trengs ytterligere tiltak.
Et krafttak for
folkehelsen
Vi
vet at i befolkningsgrupper med lavere sosioøkonomisk status ses det et høyere
inntak av syreholdige drikker. En aldersgrense på salg av energidrikker vil etter
vår mening sende et tydelig signal om energidrikkens faktiske skadelige
potensial. Spørsmålet er om dette er nok?
I
forskriftsforslaget foreslår departementet å definere energidrikk som en «alkoholfri
drikk som inneholder koffein i en mengde over 15 mg/100 ml drikkeklart produkt».
Hva
med sportsdrikken til Haaland, som tross alt ikke inneholder koffein, men likevel
er skadelig for tannhelsen vår?
Tydelig
merking av alle sure drikker med informasjon om risiko for syreskader og karies
bør innføres.
Den norske skolen tilbyr obligatorisk opplæring om mulige skadevirkninger
knyttet til rusmidler og alkohol. Med kostholdstrendene vi ser i dag så kan det
diskuteres om lærerplanen for faget «Mat og helse» bør evalueres. Sammenhengen
om hvordan sukker og syre påvirker kroppen er vel minst like viktig som koketid
på poteter?
Referanser:
Salicath G, Røed K. Grensehandelsrapport fra NHO Mat
og drikke. Næringslivets Hovedorganisasjon; 2020
Mulic
A, Fredriksen Ø, Jacobsen ID, Tveit AB, Espelid I, Crossner CG. Dental erosion:
Prevalence and severity among 16-year-old adolescents in Troms, Norway. Eur J
Paediatr Dent. 2016;17(3):197-201
Mulic
A, Tveit AB, Skaare AB. Prevalence and severity of dental erosive wear among a
group of Norwegian 18-year-olds. Acta Odontol Scand. 2013;71(3-4):475-81
Søvik
JB, Tveit AB, Storesund T, Mulic A. Dental erosion: a widespread condition
nowadays? A cross-sectional study among a group of adolescents in Norway. Acta
Odontol Scand. 2014;72(7):523-9
Tulek A, Saeed M, Mulic A, Stenhagen KR, Utheim TP,
Galtung HK, et al. New animal model of extrinsic dental
erosion-Erosive effect on the mouse molar teeth. Arch Oral Biol.
2018;96:137-45. 14. Lussi A, Jaeggi T, Zero D. The role of diet in the
aetiology of dental erosion. Caries Res. 2004;38 Suppl 1:34-44
Vejrup
K, Engel TN, Lillegård HJ, Strand SK, Stein L, Olsen-Bergem H. Health Literacy
and Health-Related Habits among Conscripts in the Norwegian Armed Forces-A
Cross-Sectional Survey. Mil Med. 2024
Melbye
EL, Naess L, Berge A-KB, Bull VH. Consumption of acidic drinks, knowledge and
concern about dental erosive wear in Norwegian high school students. Acta
Odontol Scand. 2020;78(8):590-8
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?