NILUs laboratorier er akkreditert, det vil si godkjent, for å utføre en rekke ulike analyser. Våre ansatte har derfor har godt innarbeidede rutiner på laboratoriet og strenge krav til dokumentasjon, skriver innsenderne. Bildet er et illustrasjonsfoto og er ikke fra NILUs laboratorie.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Jakten på bisfenol A: Vi går lenger enn kravet for å sikre trygg mat
DEBATT: Hvis matprodusentene vil sikre trygge produkter, finnes det altså både rom og behov for forbedring. NILU bidrar gjerne, skriver innsenderne.
PernillaBohlin-NizzettoForskningsdirektør, NILU
PawelRostkowskiSeniorforsker, NILU
Jøran SolnesSkaarSenioringeniør, NILU
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
I saken «Fant
ulovlig stoff – trekkes ikke fra markedet», publisert i VG 14. juli
2025, uttaler Anne Mette Wigdahl Østeraas i Mattilsynet at NILU ikke har
brukt en godkjent metode når vi har testet barnematproduktene for miljøgiften
bisfenol A (BPA). Det stemmer: Vi går lenger enn dagens krav.
Østeraas sier videre at analysemetoden som har blitt brukt
av NILU, er en intern metode som ikke er godkjent i EU.
Med dette fremstår det som om vi som jobber i NILU har tatt
metoden vi har brukt ut av løse lufta. Det stemmer ikke, og det vet både Mattilsynet,
matprodusentene og VG. De har tidligere bedt om – og fått – en beskrivelse av
metoden vår per e-post.
NILUs laboratorier er akkreditert, det vil si godkjent, for å
utføre en rekke ulike analyser. Våre ansatte har derfor har godt innarbeidede
rutiner på laboratoriet og strenge krav til dokumentasjon. Selv om analysene vi
har utført i denne undersøkelsen ikke er akkreditert, arbeider vi hovedsakelig
på samme måten som vi gjør med akkrediterte analyser.
Vår egenutviklede analysemetode gjør at vi klarer å detektere svært lave BPA-konsentrasjoner.
En velutviklet metode med god internvalidering, rutiner for
instrumentkalibrering og bruk av relevante internstandarder kan gi like presise
og nøyaktige resultater som en akkreditert metode.
Vår metode finner 100 ganger lavere mengder BPA
Mattilsynet og produsentene av matvarene har forholdt seg
til eksisterende lovverk. Når de har analysert produktene sine, har de brukt
laboratorier som benytter deteksjonsgrensen på 1 µg/kg,
det vil si 1 mikrogram per kilo. Dette er dagens krav, basert på den akkrediterte
eller «godkjente» metoden.
Vårt laboratorium har måleinstrumenter som kan oppdage svært
mye lavere mengder BPA enn dette.
Annonse
I tillegg har vi utviklet en egen metode basert på de norske
og europeiske standardene NS-EN 1186-9, EN 13130-1:2004 og EN-13130-13:2005.
Disse standardene er i samsvar med EUs krav til migrasjonstesting – det å teste
om et kjemisk stoff kan flytte seg fra for eksempel matemballasje og over i maten den
inneholder. Dette kravet er definert i EUs forordning 10/2011.
Vår egenutviklede analysemetode gjør at vi klarer å
detektere svært lave BPA-konsentrasjoner. I forordning 10/2011 er altså deteksjonsgrensen,
det vil si det man skal klare å oppdage, på 1 mikrogram per kilo matprodukt. NILUs
deteksjonsgrense er på 0,01 mikrogram per kilo, en hundredel av det som er angitt
i EUs lov om bruk av bisfenol A i kontakt med matvarer.
Forskning skal bidra til ny kunnskap
Med andre ord går vi lenger enn dagens krav. Det er det
forskning handler om: Å kontinuerlig utvikle og forbedre eksisterende metoder
for å kunne bidra til ny kunnskap.
Hovedgrunnen til at vi har utviklet nettopp denne nye
metoden, er at kunnskapen om BPA og de andre bisfenol-typene utvikler seg raskt.
Vi lærer stadig mer om dem, takket være ny og uavhengig forskning som
fortløpende produseres og publiseres. Noe av det vi lærer, er at bisfenoler har
flere helseskadelige egenskaper enn man først var klar over.
Det er også grunnen til at EFSA (EUs mattrygghetsorgan) dramatisk
strammet inn anbefalingen for hvor mye BPA man trygt kan få i seg hver dag i
2023. De gikk fra 4 mikrogram per kilo til 0,2 nanogram per
kïlo kroppsvekt per dag.
Det betyr at de strammet inn så det nye kravet nå kun er
på en 20.000-del av det forrige – fordi ny vitenskapelig dokumentasjon viste
helseskadelige effekter ved svært lave
eksponeringsnivåer.
Innenfor loven, men fortsatt ikke trygt
Annonse
BPA-nivåene NILU har funnet i sin egenfinansierte studie, ligger som nevnt innenfor EUs gjeldende lovverk. De godtar 1 mikrogram BPA per
kilo i matprodukter. Men EFSA er altså strengere enn dette: Deres regel at
inntaket av BPA ikke bør være over 0,2 nanogram per kilo kroppsvekt per dag.
Når matprodusentene lager mat som oppfyller dagens EU-krav, vil fortsatt det å spise en vanlig porsjon overstige det EFSA anser
som trygt.
Vår forskning og våre resultater viser altså at
grenseverdien/deteksjonsgrensen på 1 mikrogram per kilo ikke er strenge nok. Det er altså ikke samsvar mellom dagens lovverk for
migrasjon av BPA fra matemballasje og hva som er definert som helsefarlig av
EFSA.
Når matprodusentene lager mat som oppfyller dagens EU-krav, vil fortsatt det å spise en vanlig porsjon overstige det EFSA anser som trygt.
Poenget er altså at selv om dagens lovverk forbyr BPA, og setter
en grense for hvor mye som kan lekke ut fra emballasjen, tillater lovverket
fortsatt mer enn det helsemyndighetene mener er trygt.
Det betyr at produkter
kan være lovlige, men likevel ikke helsemessig forsvarlige – særlig for barn.
Dette viser hvor viktig det er at uavhengige
forskningsinstitutter bidrar med videreutvikling og forbedring av godkjente analysemetoder
– som etter hvert blir nye standarder og godkjente metoder i lovverk.
Hvis matprodusentene vil sikre trygge produkter, finnes det
altså både rom og behov for forbedring.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?