Det burde ikke være kontroversielt å si at makrell på boks er et bedre valg enn makrell på tube, skriver professor Elling Bere.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Ultraprosessert mat kan ikke klemmes sammen med tradisjonelle kostråd
DEBATT: Enkelte sunne produkter kategoriseres som ultraprosesserte. Det forvirrer fagfolkene.
Elling BereEllingBereElling BereProfessor i folkehelsevitenskap, UiA
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Det var debatt rundt ultraprosessert mat (UPM) i forbindelse
med de nye kostholdsrådene. Nylig blusset den opp igjen etter at tre
oppsummeringsstudier ble publisert i det anerkjente tidsskriftet The
Lancet.
Serien beskriver at: (1) UPM fortrenger tradisjonell mat. (2) Dette
fører til dårligere kvalitet på maten. Og (3) dette fører igjen til mer sykdom.
Mange vil agere, men Aftenposten
på lederplass er skeptisk og hevder at «selv ikke fagfolk skjønner hva som
er ultraprosessert». Jeg lurer på om disse fagfolkene har gjort et ærlig forsøk
på å sette seg inn i tematikken.
Ultraprosessert mat er en ny dimensjon
I et debattinnlegg
på forskersonen.no skrev Simen Øian Gjerdmundsen treffende: «Man står fritt
til å mene at definisjonen kan forbedres, men før man etterlyser en ny, burde
man ha satt seg inn i den eksisterende.» Dette er gjennomgående.
La oss ta makrell i tomat. Den på boks er ikke ultraprosessert. Den på tube er det.
Fagfolk
påpeker stadig at det er problematisk at «sunne» produkter havner i
UPM-kategorien. Men som første artikkel i serien eksplisitt skriver: Ultraprosessering kommer i tillegg
til eksisterende kostråd – ikke i stedet for. Det er to ulike dimensjoner som
ikke kan trykkes sammen til én.
Tenk deg et plott der den ene aksen viser tradisjonell
sunnhet (basert på næringsstoffer) og den andre viser prosesseringsgrad.
Ofte er det samsvar, men enkelte sunne produkter kategoriseres
som ultraprosesserte. Det er dette som forvirrer fagfolkene. Helsedirektøren
uttalte nylig til VG at UPM-klassifiseringen er upresis fordi seigmenn,
brus, makrell i tomat og grovbrød havner i samme kategori. Men det er kun
problematisk om man nekter å se de to dimensjonene.
Annonse
Folk flest skjønner at et
industrielt grovbrød er bedre enn seigmenn, selv om begge teknisk sett er
ultraprosessert.
La oss ta makrell i tomat. Den på boks er ikke
ultraprosessert. Den på tube er det. Tuben inneholder mindre makrell (50 prosent mot
70 prosemt), mer sukker (6,5 g mot 3,4 g) og mer salt (1,5 g mot 1 g) enn boksen. I
tillegg er den tilsatt fortykningsmidler. Den er også dyrere. Du betaler altså
mer for et dårligere produkt.
Det burde ikke være kontroversielt å si at
makrell på boks er et bedre valg enn makrell på tube. Dette er ikke det samme
som å likestille tuben med brus og seigmenn, men det viser at ultraprosessering
forringer kvaliteten.
Svart nøkkelhull?
Myndighetene
går i surr når de skal finne pålegg til brødskiva. I utkastet til nye
kostråd anbefalte de produkter som sild, makrell i tomat, fiskekaker,
fiskepudding og kaviar. Men mange av disse er ikke engang nøkkelhullsmerket.
Makrell på tube er det ikke, mens makrell på boks er det.
Hvorfor bruker
Helsedirektoratet makrell i tomat som eksempel på «feilkategorisert» mat, når
de selv ikke kan sette Nøkkelhullet på tubeversjonen?
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på dette debattinnlegget. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?