Det er bra at matdebatten nå forgår på alle arenaer fra lunsjbord til regjeringskontor. Med mer fakta og ulike perspektiv på bordet blir det forhåpentligvis mer forståelse og mindre polarisering i denne viktige debatten, skriver innsenderen.(Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB)
Hvorfor blir vi ikke enige om hva som er sunt og bærekraftig?
KRONIKK: Mye i måten mat produseres, behandles og konsumeres på er lite bærekraftig. Men initiativ til omstilling sporer ofte av.
Ola T.WestengenProfessor, NMBU
Publisert
Forskersonen er forskning.nos side for debatt og forskernes egne tekster. Meninger i tekstene gir uttrykk for skribentenes holdninger. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
Nordisk ministerråds
forsøk på å inkludere bærekraft i kostrådene ble skutt ned av både den norske
og svenske regjeringen for et par år siden. Også andre internasjonale og
nasjonale initiativ har blitt gjenstand for heftig debatt, og endt opp med å ha
begrenset virkning.
Hvorfor? Det spørsmålet tok jeg og en gruppe kolleger fra
ulike fagfelt nylig for oss i
en artikkel. Vi konkluderte med at det ikke handler om vitenskapelig
uenighet, men tre ganske andre ting.
Målkonflikter
Alle løsninger har et problem,
pleier en kollega å si. Norsk landbrukspolitikk har fire overordnede mål:
matsikkerhet, landbruk over hele landet, økt verdiskaping og bærekraftig
landbruk med lavere utslipp av klimagasser.
Forskere er uenige og takk og lov for det. Variasjon i innfallsvinkler og metoder driver kunnskapen videre i alle fag – og ulike fag ser forskjellige ting
Det er i praksis noen spenninger
mellom disse målene – for eksempel mellom økt produksjon av mat og reduksjon
av klimautslipp, for å ta den mest åpenbare.
Om du legger til målene i helse-,
miljø- og handels-politikken ser man mange flere eksempler på reelle målkonflikter
i politikken som påvirker matsystemet.
Disse
målkonfliktene dreier seg i stor grad om matsystemets materielle grunnlag, om natur
og kulturlandskap, ressursbruk, produksjon og utslipp. Slike ting kan måles og
mange vitenskapsbaserte indikatorrammeverk og modeller er laget for å måle og
styre matsystem, men basert på hvilken vitenskap?
Vitenskaper
Annonse
Forskere er uenige og takk og lov
for det. Variasjon i innfallsvinkler og metoder driver kunnskapen videre i alle
fag – og ulike fag ser forskjellige ting. Det har vært et par forsøk på å lage
et slags FN vitenskapspanel om mat, slik man har for klima og natur, men de har
enten ikke kommet ut av hoppkanten eller landet på kulen.
Noe av utfordringen
med slike alt-henger-sammen-med-alt felt som forskning på matsystem er å få med
hele bredden av relevante faglige perspektiv.
Noen fagfelt
har hatt stor definisjonsmakt på feltet, særlig miljøvitenskap og ernæringsvitenskap. For
eksempel i Eat-Lancet kommisjonens rapport hvor planetens tålegrenser rammeverket
fra Johan Rockström og medarbeidere ble kombinert med
ernæringskunnskap for å lage deres planetarisk helse-diett.
Matvalgene våre er først og fremst styrt av følelser mens de rasjonelle vurderingene skjer i andre omgang.
Forskere fra andre
felt har påpekt blindsoner i en del av rammeverkene som er publisert. Paradoksalt
nok har landbruksfagene som har lagt grunnlaget for den formidable
produktivitetsveksten verden har sett de siste 70 årene kommet i bakgrunnen
eller fått mest oppmerksomhet for denne landbruksutviklingens negative
konsekvenser.
Samfunnsvitenskapelige
perspektiv på makt og fordelingsspørsmål i matsystemet har heller ikke fått den
oppmerksomheten som behøves for å forstå hvordan omleggingen kan gjøres på en
måte som er rettferdig og politisk holdbar i lengden.
Målkonflikter gjenspeiler
ofte interessemotsetninger i matsystemet og forskere som Jennifer Clapp har
gjennom sitt engasjement i FAO kommisjon for matsikkerhet løftet spørsmål om markedskonsentrasjon
i verdikjeden fra såfrø til dagligvarehandel og alle ledd imellom.
Også andre humanistiske
og samfunnsvitenskapelige fag har viktige perspektiv å bringe til torgs. Man må
ikke minst ha med fag som forsøker å forstå hvordan mennesker tar valg om målet
er å endre så grunnleggende ting som hva vi spiser.
Makt og kulturkrig
Annonse
Matvalgene våre er først og fremst
styrt av følelser mens de rasjonelle vurderingene skjer i andre omgang. Psykologene
Paul Rozin og Jonathan Haidts forskning har vist hvor tett sammenflettet mat og
identitet er. Hva du tenker (føler) om mattema som GMO, veganisme eller
ultraprosessert mat henger sammen med gruppeidentiteten din.
Tradisjonelle
kulturforskjeller mellom by og land har fått følge av mange andre identiteter
og kulturelle markører. Influenserne er en ny aktørgruppe og de sosiale
medienes algoritmer løfter frem de mest kategoriske stemmene enten det dreier
seg om kjøtt, pløying eller prosessering.
Er du en ung mann som lytter til Wolfgang Wees podcast er det ikke usannsynlig at du er mer enn gjennomsnittlig opptatt av mettet fett og proteiner
Er du en ung mann som lytter til Wolfgang
Wees podcast er det ikke usannsynlig at du er mer enn gjennomsnittlig opptatt
av mettet fett og proteiner – samt en del andre relaterte kulturkriger.
Alt på bordet
De tre årsakene til uenighet spenner
altså fra reelle interessekonflikter til mer eller mindre oppkonstruerte
forskjeller. Når forskningsrapporter anbefaler tiltak for å oppnå et globalt mål
(som å bremse klimaendringene) gjennom lokale tiltak (som å redusere produksjon
av rødt kjøtt), slår alle nivåene av årsaker til uenighet inn.
Husdyrhold som er
både levebrød og kulturbærer i lokalsamfunn blir da bedt om å ta byrden for et
globalt gode. Da er det viktig at det både er åpenhet om premissene for kunnskapsgrunnlaget
og at politikken har en plan for rettferdig omstilling.
Det er bra at
matdebatten nå forgår på alle arenaer fra lunsjbord til regjeringskontor. Med
mer fakta og ulike perspektiv på bordet blir det forhåpentligvis mer forståelse
og mindre polarisering i denne viktige debatten.
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding på denne kronikken. Eller spørsmål, ros eller kritikk til Forskersonen/forskning.no? Eller tips om en viktig debatt?